Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


10 gru
2023

Pierogi z Pascalem

     

      W niedzielę była pierwsza możliwość zajrzenia we wszystkie zakamarki Areny Gorzów. Wielu zwiedzających skorzystało z okazji i udało się także do stojącego przed halą dużego, oświetlonego, białego namiotu, skąd wydobywały się smakowite zapachy. A tam czekał na nich Pascal Brodnicki - francusko-polski kucharz, autor książek kucharskich.

      Znany prezenter telewizyjny nie tylko opowiadał, jak gotować pierogi i inne przysmaki kulinarne, ale wspierany przez nauczycieli i uczniów „gastronomika” umożliwiał zrobienie pierogów własnoręcznie. Było wielu chętnych; najmłodszy miał trzy lata, najstarszy przyznał, że już nie pamięta jak długo jest emerytem. Wszyscy, pod okiem instruktorów, mogli zrobić swoje pierogi i je skonsumować, popijając barszczem po gorzowsku, który był gotowany dzień wcześniej, podczas otwarcia hali Arena.

      Pascal Brodnicki przyznał, że pierogi są jego ulubioną potrawą i że we Francji do farszu używa się także owoców morza; krewetek, małż, a nawet … ślimaków.

      Czterej szefowie kuchni, nauczycieli gorzowskiego „gastronomika”, pokazywali, jak zrobić idealne ciasto do sporządzenia świątecznych pierogów, a także co potrzeba i jak zrobić  farsz do pierogów; nie tylko ten najbardziej znany, z kapustą i grzybami, ale także z pieczonej dyni oraz z soczewicy i warzyw. Szczegóły w galerii zdjęć.

      To był przesmaczny weekend, a my zapraszamy na ryneczek przy Jerzego na przedświąteczne zakupy.

czytaj więcej


09 gru
2023

Barszcz na inaugurację hali

Gorzowskiego Rynku Hurtowego nie mogło zabraknąć na otwarciu największej od lat miejskiej inwestycji; hali widowiskowo-sportowej ARENA Gorzów. Wraz z nauczycielami i uczniami gorzowskiego „gastronomika” gotowaliśmy „barszcz po gorzowsku”, którego pomysłodawcą jest szef kuchni Paweł Salamon.

Zupa, nie tylko ze względu na temperaturę, ale także na smak i zapach, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem pięciu tysięcy posiadaczy biletu wstępu na galę otwarcia hali.

A to jeszcze nie wszystko; w niedzielę zapraszamy na spotkanie z Pascalem Brodnickim, który przeprowadzi warsztaty kulinarne pod nazwą „Najlepsze pierogi na święta i nie tylko”.

Zapraszamy do galerii; tam przepis na barszcz oraz zdjęcia z gotowania.

czytaj więcej


06 gru
2023

Świąteczny „smaczny” tramwaj

W mikołajki (6 grudnia) po Gorzowie jeździł „Świąteczny smaczny tramwaj”, którym kierował św. Mikołaj. Pojazd był świątecznie udekorowany, a jego pasażerowie byli częstowani gorącą herbatą oraz słodkim upominkiem. Przejazd tym wyjątkowym pojazdem był bezpłatny.

Prezes GRH Agata Dusińska zapraszała pasażerów na wspólne gotowanie barszczu i pierogów. Już w najbliższą sobotę o godzinie 15.00, z okazji otwarcia hali sportowo-widowiskowej Arena, zaplanowano gotowanie i degustację „barszczu po gorzowsku”. Przepis na tę kojarzoną ze świętami zupę przygotował Paweł Salamon, mistrz kuchni, nauczyciel w gorzowskim „gastronomika”.

Następnego dnia (niedziela, 10 grudnia), także od godziny 15.00, przed Areną Gorzów zaplanowano warsztaty kulinarne pod nazwą „Najlepsze pierogi na święta i nie tylko”. Poprowadzi je francusko-polski kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich Pascal Brodnicki.

Świąteczny „smaczny” tramwaj to już kolejna akcja, organizowana wspólnie przez Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych, MZK i Urząd Miasta. Zorganizowana została w ramach cyklu „Gorzów blisko świąt”.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

czytaj więcej


05 gru
2023

Świąteczny „smaczny” tramwaj

W Mikołajki (6 grudnia) po Gorzowie będzie jeździł „Świąteczny smaczny tramwaj”, przygotowany wspólnie przez Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych, MZK i Urząd Miasta. Pasażerowie tramwaju będą mogli liczyć na kubek gorącej herbaty i słodki upominek, a także szczególnie przydatne zimą odblaski.

Przejazd tramwajem będzie bezpłatny.

„Smaczny tramwaj” będzie kursował na linii tramwajowej nr 2, na trasie Wieprzyce PKP – Piaski – Wieprzyce PKP i wykona następujące kursy: z przystanku Wieprzyce PKP (w kierunku Piaski) o 11.17 i 12.37, a z Piasków (w kierunku Wieprzyce PKP) o 11.50 i 13.25.

Wydarzenie jest organizowane w ramach cyklu „Gorzów blisko świąt”.

czytaj więcej


24 lis
2023

Dzień buraka

Nawet tak pospolite warzywo jak burak ma swoje święto, które przypada 24 listopada. To jedno z najbardziej "polskich" warzyw. Chociaż niepozorny i mało doceniany, burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodawać do naszego jadłospisu.

Zawiera potas potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia układu nerwowego, foliany, które zwalczają wolne rodniki oraz produkują krew i wiele witamin. W samym buraku znajdziemy witaminy z grupy B, a w liściach witaminy A i C. Oczywiście najbardziej znana zaleta buraka jest jego zawartość żelaza, dlatego powinny go spożywać osoby z anemią. Do tego są dietetyczne i zawierają błonnik. Burak rośnie w Polsce, co też za nim przemawia - możemy spożywać je na świeżo i są łatwo dostępne.

Burak kojarzy nam się z klasykami, takimi jak barszcz, chłodnik czy sałatka z buraczków do zrazów. Jest to jednak na tyle różnorodne warzywo, że można się z nim zabawić w kuchni. Bardzo zdrowy jest sok z buraka, który można połączyć z marchwią czy jabłkiem.

Burak świetnie się sprawdzi w nowoczesnej kuchni - można go dodać do czerwonego risotto, zrobić z niego carpaccio i podać z camembertem albo w sałatce z roszponką i fetą. Moda na produkty fermentowane przyniosła nam nawet buraki kiszone.

czytaj więcej