Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


29 wrz
2023

Smaczna i zdrowa jesień

To będzie w naszym mieście wyjątkowo smaczna jesień. Gorzowski Rynek Hurtowy wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Urzędem Miasta zapraszają na dwa wyjątkowe wydarzenia. Pierwsze z nich to nowość w kulinarnym kalendarzu. W piątek 6 października zapraszamy na „Smaki lasu”, a tradycyjny już „Festiwal Dyni i Chryzantemy” w tym roku odbędzie się 20 października.

„Smaki lasu” to kulinarne spotkanie zaplanowane na pierwszy piątek października na ryneczku przy Jerzego. To wspólna inicjatywa GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Polskiego Związku Łowieckiego. W ramach tego wydarzenia kucharze Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tużnik przygotują dla gości ryneczku wyjątkowe dania, z wykorzystaniem m.in. dziczyzny oraz runa leśnego, w tym  grzybów, owoców i ziół.

Gotowanie zaczynamy o godzinie 9.00, a degustacja rozpocznie się pół godziny później. Do dyspozycji gości będą przepisy na przygotowane dania i konsultacje kulinarne z szefami kuchni, przy okazji będzie można zrobić zakupy i zaopatrzyć się w świeże produkty u lokalnych producentów.

„Smaki lasu” to nowość w kulinarnym kalendarzu na ryneczku przy Jerzego. Wydarzenie dołącza do znanych już marek, jak między innymi organizowany dwa tygodnie później „Festiwal dyni i chryzantemy”. Ten zaplanowany jest na piątek, 20 października.

To będzie piąta edycja tego wydarzenia. Wówczas również odbędzie się gotowanie i degustacja na ryneczku przy Jerzego, organizowane wspólnie przez Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych i Urząd Miasta. Co tym razem znajdzie się w „jesiennym kotle” – okaże się na kilka dni przed wydarzeniem. Z pewnością będzie to przysmak, przygotowany z dyni, o którym szefowie kuchni chętnie opowiedzą gościom na ryneczku.

Tak zapowiada się kulinarna jesień na miejskim targowisku. Już dziś zapraszamy!

czytaj więcej


25 wrz
2023

Smaki lasu

Smakiem Polski jest las i jego bogactwo, czyli dzikie zwierzęta, runo leśne, wszelkiego rodzaju grzyby oraz inne produkty, które można wykorzystać w kuchni.

Lasy stanowią 29,2% obszaru Polski. Na tle Europy jesteśmy raczej średniakami, jednak z czasem obszar ten ma się powiększać do 33% w roku 2050. Ze względu na rozwój rolnictwa drzewa najczęściej rosną na słabej jakości glebach, lecz produkty, które w zamian otrzymujemy, są najlepszej klasy. Średni wiek drzewostanu wynosi 60 lat.

 W lasach żyje 65% gatunków zwierząt w Polsce, więc również spora część polskiej kuchni. To, na które zwierzęta można polować w danym okresie, reguluje kalendarz łowiecki. Dla przykładu w lutym można polować na jelenie szlachetne, dziki, muflony, tchórze, kuny, lisy, jenoty, szopy, norki, piżmaki i bażanty.  Co ciekawe w niektórych częściach kraju przez cały rok istnieje możliwość polowania na dziki, dzięki czemu wiadomo, że dziczyzny w Polsce nie zabraknie.

Ze względu na skórę oraz mięso niektóre ze zwierząt uchodzą za bardziej pożądane, natomiast inne mniej. W Polsce rzadko poluje się np. na borsuki, prowadzące nocny tryb życia, natomiast wielkim upodobaniem myśliwi traktują sarny, jelenie i dziki.

Tradycyjnym łowczym daniem był bigos przygotowany na bazie mięsa z dzika, sarny, zająca. Dziś dobre polskie restauracje proponują m.in. stek i tatar z sarny, gulasz z jelenia, perliczki na róże sposoby, wybór polskich kiełbas na bazie dziczyzny oraz pasztety z zająca. Potraw jest tak dużo jak samych składników, wystarczy trochę własnej inwencji lub przejrzenie starych, polskich przepisów, by na nowo poznać nasz typowo polski smak.

czytaj więcej


22 wrz
2023

Jesień

W nocy z piątku na sobotę (22 na 23 września) rozpoczęła się astronomiczna jesień. Dni są coraz krótsze, noce coraz dłuższe. Te zjawiska zwiastują nadejście jesieni.

Astronomiczna jesień rozpoczyna się w momencie równonocy jesiennej i trwa do momentu przesilenia zimowego. Ta przypada w nocy z 22 na 23 września. Dokładny moment równonocy jesiennej wyznaczy godzina 8.49. Jesień astronomiczna kończy się wraz z przesileniem zimowym i rozpoczęciem astronomicznej zimy (noc z 21 na 22 grudnia).

Od tej pory nasza dzienna gwiazda będzie krócej oświetlać półkulę północną (dzień krótszy od nocy), a dłużej półkulę południową (dzień dłuższy od nocy, na tej półkuli rozpocznie się wiosna).

Początek jesieni kalendarzowej jest stały. Przypada on na 23 września, w tym roku daty rozpoczęcia jesieni astronomicznej i kalendarzowej pokrywają się. Koniec jesieni kalendarzowej przypada na 21 grudnia.

czytaj więcej