Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


16 maj
2022

Zimna Zośka i zimni ogrodnicy

Tak zwana zimna Zośka i zimni ogrodnicy to majowe dni, w których czasie jest duża szansa na przymrozki. Synoptycy prognozowali, że i w tym roku dotrą one do Polski, ale wystąpiły tylko na północy i północnym wschodzie Polski.

Mianem zimnej Zośki i zimnych ogrodników określa się zjawisko klimatyczne, które obserwuje się na terenie Europy Środkowej. Występuje ono w połowie maja, kiedy po okresie utrzymywania się wyżu barycznego następuje zmiana cyrkulacji atmosferycznej i nad Polskę wraz z niżem zaczyna napływać zimne powietrze z obszarów polarnych.

Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Jagiellońskiego przeprowadziło analizę danych z lat 1881–1980, z których wynika, że w 95 spośród tych lat wystąpiło wyraźne ochłodzenie w okresie 1-25 maja. W dziewięciu przypadkach temperatura spadła gwałtownie — z dnia na dzień, o ponad 10 st. C.

Nazwy zimni ogrodnicy i zimna Zośka pochodzą od patronów poszczególnych dni. 12 maja w kościele katolickim wspomina się św. Pankracego, 13 maja — św. Serwacego, a 14 maja — św. Bonifacego. Dzień św. Zofii to z kolei 15 maja.

 

czytaj więcej


11 maj
2022

Dzień bez śmiecenia

11 maja obchodzimy Dzień bez śmiecenia. Największą potrzebą tego święta jest uświadamianie ludzi o prawidłowym segregowaniu odpadów. Bo o tym, że nie wolno śmiecić, zostawiać butelek i opakowań w lesie czy parku nie trzeba chyba nikomu mówić.

Segregowanie sprawia, że pozornie nieprzydatne rzeczy, które uchodzą za śmieci, mogą zamienić się w pełno wartościowe przedmioty: zabawki, drzwi, ubrania, meble. Segregowanie to ogromny zysk dla środowiska naturalnego. Dla przykładu: recykling tony makulatury oszczędza aż 17 drzew. Gdy przerabiamy plastik, oszczędzamy ropę naftową, przetapiając stalowe puszki – rudy żelaza, a aluminiowe – boksyt.

Pamiętajmy o tym, by zgniatać plastikowe pojemniki i butelki. Wtedy zyskamy zdecydowanie więcej miejsca na odpady. Inną pożyteczną rzeczą jest odkręcanie nakrętek (warto je oddać potrzebującym), wylewanie zawartości butelek słoików, kartonów. Jeśli idziemy na zakupy, bierzmy ze sobą siatkę wielorazowego użytku albo koszyk. Jest to o wiele lepsze od kupowania jednorazowych torebek i produkowania kolejnych odpadów. Pamiętajmy też o tym, by nie wyrzucać odpadów mocno zabrudzonych klejami czy zatłuszczonych, ponieważ nie nadają się do recyklingu.

czytaj więcej


08 maj
2022

Wędliny z Maszewa

Ryneczek przy Jerzego to nie tylko warzywa i owoce. Sporo osób – i to od wielu lat - kupuje tu „wędliny z Maszewa”. - Sprzedaż naszych wyrobów na ryneczku rozpoczęliśmy w ubiegłego wieku – przyznał ze śmiechem właściciel firmy Ryszard Stolarski.

      Rodzinna firma pana Ryszarda rozpoczęła działalność w roku 1996, od 1999 jest na ryneczku. - Zaczynaliśmy na placu, na wysokości sklepu meblowego. Gdy przenieśliśmy się do domku, to choć nie zamieszczaliśmy żadnej informacji, reklamy, już po kilku dniach mieliśmy komplet naszych stałych klientów – wspomina pan Stolarski.

      Firma jest bardzo „polska”; przy produkcji wędlin stosuje tradycyjne receptury, mięso wędzi w sposób naturalny, a składniki i przyprawy kupuje u lokalnych dostawców. Klienci wiedzą, że to nie sklep – nie kupuje się „na plasterki”.

      Zapytany, czy widzi różnicę między swoimi obecnymi klientami i sprzed dwudziestu lat, stwierdził, że generalnie różnic nie ma, może z jednym wyjątkiem; kiedyś proszono o wędliny z jak największą ilością tłuszczu, dziś najczęściej z jak najmniejszą. – Choć amatorów białego boczku też mamy – dodał ze śmiechem.

      Na domku z „wędlinami z Maszewa” wisi plakat „Wspieraj lokalny biznes, kupuj na rynku przy Jerzego”. - Utożsamiamy się z tą akcją GRH; jesteśmy przekonani, iż w czasach globalizacji i komercjalizacji najlepszą żywność dostaniemy u lokalnego, sprawdzonego dostawcy – powiedział Ryszard Stolarski.

#NasiNaj #25latGRH

    

czytaj więcej


01 maj
2022

Grillowanie warzyw

Trwa majówka, a jej nieodłącznym elementem jest grillowanie. Do grillowania nadaje się nie tylko mięso, warto skorzystać z warzyw, a najlepsze kupisz od rana u nas – na ryneczku przy Jerzego.

Jeśli zdecydujemy się na grillowanie warzyw, poszukajmy produktów świeżych, sezonowych i kolorowych. Dostarczą nam one niezbędnych składników odżywczych i witamin, a przy okazji będą się świetnie prezentować na stole.

Warzywa powinny być świeże, o temperaturze pokojowej. Warzywa mrożone lub częściowo mrożone nie nadają. Warzywa przed położeniem na grilla myjemy i kroimy w słupki lub grube talarki.  Oprócz kukurydzy większość warzyw nie nadaje się do grillowania w całości - będą wtedy przypieczone z zewnątrz i surowe w środku, a ich pieczenie będzie bardziej czasochłonne.

Warzywa twarde możemy położyć bezpośrednio na grillu (należy wtedy pamiętać o pokrojeniu je w większe kawałki, żeby nie spadły). Warzywa miękkie powinniśmy piec na specjalnie do tego przeznaczonej tacy lub folii aluminiowej.

Przed położeniem na grilla, warzywa warto posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, ewentualnie olejem. To zapobiegnie ich przypaleniu i nada wyjątkowy smak. Można je także wcześniej przyprawić, choć nie jest to konieczne. Należy pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko (wystarczy 4-10 minut w zależności od produktu), dlatego należy ich stale doglądać.

Czy można grillować także owoce? Oczywiście! Na grilla możemy rzucić ananasa, jabłka, banany, mango. Zasada jest prosta - jeśli owoc nadaje się do pieczenia, nadaje się też do grillowania.

Smacznego!

czytaj więcej


27 kwi
2022

By schudnąć … zwolnij

To oczywiste, że aby schudnąć, trzeba być aktywnym i dużo się ruszać, ale… trzeba także zwolnić. Przede wszystkim przy jedzeniu.

Śniadanie w pośpiechu, obiad „na szybko” i od czasu do czasu przekąski – tak coraz częściej wygląda menu współczesnego człowieka, nawet tego mieszkającego na wsi. Na pewno „szybki” styl życia pozwala wywiązać się ze zobowiązań i dotrzymać terminów. Niestety nie idzie to w parze z odpowiednią wagą i zdrowiem. Nie tylko jemy za szybko, ale też nie przywiązujemy wagi do tego, co spożywamy – ważne jest tylko to, by zaspokoić głód.

Musimy pamiętać, że szybkie spożywanie posiłków niekorzystnie wpływa na procesy trawienne. Nasz żołądek nie potrafi przetrawić dużych kawałków żywności, co skutkuje odkładaniem się tłuszczu i tyciem. Jedyny sposób, aby tego uniknąć to poświęcenie większej ilości czasu na posiłek. Aby pomóc naszemu żołądkowi „w pracy”, powinniśmy starannie przeżuwać i gryźć pokarmy. Co ważne, w trakcie posiłku nie powinno się pić. Najlepiej robić to przed jedzeniem (ok. 30 min) lub po (ok. 60 min). Z pewnością nie jest to łatwe, ale…

Co ciekawe, związki między sposobem i tempem jedzenia a tyciem potwierdzają również badania naukowe. Japońscy badacze zaobserwowali, że 84% mężczyzn, którzy jedli posiłki zbyt szybko, miało problemy z nadwagą. W przypadku kobiet, wskaźnik ten kształtował się na poziomie 50%.

źródło: kalendarzrolnikow.pl

czytaj więcej