Polska jest największym producentem jabłek w Europie i czwartym na świecie. Polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości i dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej.
Polskie jabłka zostaną podane uczestnikom wydarzeń prezydencji w Polsce i Brukseli. Ta inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas prezydencji w 2011 r. i stanowi wyjątkową wizytówkę polskiego rolnictwa. Wybierając polskie jabłka, uczestnicy wydarzenia doświadczą autentycznego smaku Polski, wspierając jednocześnie polskich sadowników.
Produkcja jabłek w Polsce obejmuje 150 tysięcy hektarów sadów jabłkowych (najwięcej w Unii Europejskiej); 80 500 sadów; około 4 milionów ton rocznej produkcji; 817 tys. ton eksportu (w 2023 r.).
Z rocznej produkcji jabłek w Polsce wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70% jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są soki jabłkowe. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40%).
Jabłka są używane w deserach, a szarlotka zajmuje tu centralne miejsce. Odmiany o cierpkim smaku, takie jak antonówka, są idealne do pieczenia. Jednak jabłka są również świetnym dodatkiem do wytrawnych dań, w tym sałatek i dań mięsnych. Orzeźwiający akcent jabłkowy równoważy słony smak sałatki śledziowej, a jabłka jako farsz do pieczonych mięs dodają delikatności i bogactwa. Tradycyjnym polskim daniem jest pieczona kaczka z jabłkami.
Konserwowanie jabłek na zimę jest popularną tradycją w Polsce. Przetwory jabłkowe obejmują kompoty, dżemy i przeciery, które są później wykorzystywane w ciastach i deserach.
Jedno jabłko dostarcza około 75 kcal, w zależności od wielkości i odmiany. Jest bogate w niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy A i C, przeciwutleniacze, potas, wapń, magnez i błonnik. Dzięki temu jabłka wspomagają trawienia, wzmacniają odporność,
poprawiają zdrowie skóry, chronią układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym (m.in. nowotwory, nadciśnienie, cukrzyca).
źródło: MRiRW