Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


17 sie
2022

Zmieniamy się, dla Was

Obiecaliśmy, że będziemy zmieniać się dla naszych klientów, jeszcze bardziej spełniać Wasze potrzeby i słowa dotrzymujemy.

Zgodnie z Waszymi oczekiwaniami, jak widać na właśnie postawionym pylonie, wkrótce obok działających już, pojawią się nowe sklepy!

Chcemy, abyście w jednym miejscu mogli zrobić kompleksowe zakupy!

I to nie koniec zmian; spółka GRH stawia na stały rozwój, stąd nasi klienci mogą spodziewać się kolejnych niespodzianek i udogodnień.

czytaj więcej


09 sie
2022

Pełnia sezonu

Sezon na owoce i warzywa w pełni, trudno odmówić sobie zakupu świeżo zerwanych malin, porzeczek czy wiśni. Zwłaszcza gdy upał daje nam się we znaki, sięgajmy po świeże owoce i warzywa. To najlepsze połączone źródło wody, mikroelementów i witamin.

Połowa wakacji minęła, ale wciąż jest sporo czasu, by z nich korzystać! Nie trzeba wyjeżdżać, żeby poczuć smak lata – wystarczy zajrzeć na ryneczek przy Jerzego. Od niedawna lokalni producenci swoje płody rolne wystawiają także w Kłodawie i w Starym Polichnie.

- Powstanie nowych bazarków wpisuje się w prowadzoną przez nas od trzech lat kampanię wsparcia lokalnych producentów żywności, lokalnego biznesu. Nasza oferta uzupełnia się; wszyscy umożliwiamy kupno świeżych owoców i warzyw bezpośrednio od lokalnego rolnika, od producenta. Gorzowski Rynek Hurtowy od poniedziałku do soboty, bazarki w niedziele – powiedziała Agata Dusińska, prezes GRH.

- Szczególnie jednak namawiam na wizytę na Zawarciu; na ryneczku każdy owoc czy warzywo wystawia kilku sprzedawców, stąd możliwość wyboru i skorzystania z najtańszej oferty – dodała (z uśmiechem) prezes Dusińska.

Wydawać by się mogło, że to lipiec jest najbardziej hojny w warzywa i owoce, jednak sierpień wcale mu nie ustępuje. Mamy czas, kiedy dojrzewają warzywa liściowe – natka pietruszki, rukola, szczaw, szpinak, sałata lodowa, sałata rzymska czy masłowa. Nie zabraknie też różnych odmian kapusty – od włoskiej, przez białą, aż po czerwoną.

W sierpniu możesz cieszyć się także smakiem świeżych brokułów i kalafiora. W tym czasie zjesz również buraki, marchew, seler czy pietruszkę. Na grządkach dalej rosną bakłażany, cukinie i ogórki. Pojawiają się też dynie, z których możesz wykorzystać i miąższ, i niezwykle zdrowe pestki.

Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe – sezon na pomidory właśnie rozpoczął się na dobre. Choć dostępne są przez cały rok, to w wakacje smakują najlepiej.

Sierpień to miesiąc, który obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je surowe, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Większość z owoców dostępnych w sierpniu przeznacza się na przetwory, przygotowując zapasy na jesień i zimę. Szczególnie polecamy agrest, aronię, brzoskwinię, oczywiście porzeczki i śliwki oraz czarny bez i dereń.

Pod koniec sierpnia zaczynają dojrzewać owoce dzikiej róży. Można z nich sporządzić pyszne konfitury, dżemy, syropy i soki. Świetnie sprawdzą się jako surowiec na wina czy nalewki.

Jabłka, choć dostępne są przez cały rok, to właśnie w sierpniu i we wrzesień przypada na ten owoc pełnia sezonu. Podobnie jak na gruszki, które zazwyczaj spożywa się na surowo, choć można je także upiec, ususzyć czy ugotować.

Zachęcamy do kupna owoców i warzyw od lokalnych producentów!

czytaj więcej


05 sie
2022

Orzeźwiające napoje z owoców i warzyw

Sok jabłkowy z miętą

Zdrowy sok owocowy to doskonała alternatywa dla smakowej wody. Świeże jabłka należy przepuścić przez sokowirówkę, dodać do niego wyciśniętą cytrynę oraz świeże liście mięty. Napój w upalne dni warto podać z kostkami lodu.

Jabłka to owoce, które mają dobry wpływ na przemianę materii, dostarczają organizmowi niezbędnego błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witamin A, B i C, potasu, magnezu, żelaza oraz miedzi. W sezonie letnim jabłka są bardzo tanie, dlatego idealnie nadadzą się w dużych ilościach do przygotowania zdrowego napoju na lato.

Kompot z sezonowych owoców

Przygotowanie domowego kompotu zajmuje mało czasu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wybrane owoce należy obrać oraz oczyścić z pestek, wrzucić do garnka, zagotować, a następnie ostudzić.

Na kompot idealnie nadają się sezonowe owoce, których w czasie lata nie brakuje. Idealnie sprawdzi się rabarbar, śliwki, czereśnie, wiśnie, jabłka, truskawki czy gruszki. Jeśli kompot wyjdzie zbyt kwaśny, można go dosłodzić kilkoma łyżeczkami miodu lub zdrową alternatywą cukru – ksylitolem. Ostudzony kompot można podawać także z kostkami lodu i kawałkami ugotowanych owoców.

Mrożona herbata

Na mrożony napój idealnie sprawdzi się czarna lub zielona herbata z dodatkiem ulubionych owoców i lodu, jednak zdrowym pomysłem może być też wykorzystanie ziół. Herbaty ziołowe obniżają temperaturę organizmu oraz dostarczają mu wielu niezbędnych składników odżywczych. Do przygotowania mrożonej herbaty ziołowej można wykorzystać rumianek, melisę, koper włoski, lipę lub miętę.

Arbuzowa woda

Arbuz ma w sobie bardzo dużo wody, dlatego można go rozcieńczyć dopiero po wcześniejszym zmiksowaniu. W jego składzie znajduje się dużo witaminy C, potasu i minerałów o działaniu oczyszczającym.

Co ciekawe, arbuz jest także niskokaloryczny, dlatego idealnie sprawdzi się jako letnia przekąska. Miąższ z owocu należy wydrążyć i oczyścić z pestek. Całość miksuje się na gładką masę razem ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. Napój najlepiej smakuje z kilkoma kostkami lodu.

Lemoniada

Cytrusowy napój to sprawdzony sposób na orzeźwienie w upalne dni. Do przygotowania dzbanka lemoniady potrzeba dwie pomarańcze i jedną cytrynę. Owoce należy rozkroić na pół i wycisnąć z nich sok, na przykład za pomocą wyciskarki do cytrusów.

Sok wlewa się na dno, słodzi kilkoma łyżeczkami cukru lub miodu i zalewa wodą. Do środka można dodać kilka plastrów owoców oraz kostki lodu. Lemoniada smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy smak cytrusów połączy się z wodą. Do przygotowania lemoniady można wykorzystać także grejpfruty czy limonki.

Sok warzywny

Propozycja dla miłośników nieco bardziej wytrawnych smaków. Sok ze świeżo wyciśniętych warzyw dostarcza organizmowi minerałów oraz składników odżywczych. Do przygotowania soku potrzebna jest sokowirówka, która dokładnie oddzieli miąższ od napoju. Najsmaczniejsze soki owocowe przygotowuje się z marchewki, buraków, jarmużu, szpinaku i pomidorów. Sok można przyprawić curry, kolendrą, świeżą bazylią lub tymiankiem.

czytaj więcej


31 lip
2022

„Bomba witaminowa” dla biegaczy

Uczestnicy biegu „Z pasji do Gorzowa” w 29 dni pokonali około 2 500 kilometrów, odwiedzając po drodze wszystkie miasta wojewódzkie. W sobotę wieczorem dotarli do mety; na Stary Rynek wbiegli po czerwonym dywanie, przywitani przez gorzowian oklaskami na stojąco. Oprócz ogromnego pucharu, ufundowanego przez władze miasta, czekały na nich przegotowane przez nas „bomby witaminowe” – koszyki pełen owoców i warzyw.

Bieg „Z pasji do Gorzowa” to przedsięwzięcie, w którym udział wzięli gorzowianie - ludzie po przejściach, w większości podopieczni „Fundacji Dogonić Marzenia”. Część z nich biegła po raz pierwszy, a część towarzyszyła już radnemu Tomaszowi Manikowskiemu w czasie Biegów Trzeźwości oraz Dookoła Województwa Lubuskiego.

Uczestnicy biegu odwiedzili, bo takie było założenie, wszystkie miasta wojewódzkie, a także wiele innych miejscowości, leżących na ich trasie. Wszędzie byli witani i goszczeni przez samorządowców i lokalne środowiska. Biegli, by dać świadectwo, że „można poskładać swoje życie na nowo” oraz by promować miasto, które stworzyło im do tego warunki.

czytaj więcej