Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


07 sie
2023

Sierpień na ryneczku

Sierpień to kolejny letni miesiąc, a jednocześnie szczyt sezonu owocowo-warzywnego. Wszystko jest pyszne, aromatyczne i kuszące. Na ryneczku przy Jerzego pojawiają się kolejne apetyczne produkty. Jeśli kierujesz się sezonową filozofią w kuchni sprawdź jakie warzywa i owoce warto kupować w sierpniu

Hity warzywne sierpnia

Dynia – sezon na dynie trwa od sierpnia do listopada. Jest warzywem bogatym w witaminy – C, D, B1, B2, PP oraz składniki mineralne. Zawiera także sporą dawkę kwasu foliowego i  beta-karotenu. Dynię możesz smażyć, gotować, piec i marynować. Z jej miąższu przygotujesz pyszną zupę. Oprócz miąższu w kuchni popularne są pestki z dyni, które także obfitują w liczne składniki – żelazo, magnez, miedź i potas.

Skorzonera – korzenie skorzonery zbiera się od sierpnia do listopada. Skorzonera znana jest także pod nazwą wężymord i czarny korzeń. Warzywo to zawiera cenne składniki – potas, magnez, sód, żelazo, karoten, wapń i witaminy: E, B1, B2, i C. Skorzonera w smaku przypomina szparagi, możesz przygotować ją w piekarniku, grillować czy smażyć. Skorzonera to trochę zapomniane warzywo, które teraz wraca do łask.

Karczochy – w Polsce zbierane od sierpnia do października. Karczochy są źródłem witamin PP, C i z grupy B oraz karotenu, żelaza, sodu, potasu. Zawierają błonnik. Jadalną częścią tego warzywa są główki kwiatostanów po usunięciu stwardniałych łusek okrywy. Możesz je gotować, smażyć i piec.

Brukiew – zbierana jest od sierpnia do listopada. Dawniej składnik codziennej kuchni polskiej, dziś po latach zapomnienia wraca. Warzywo to cechuje zawartość sporej ilości składników odżywczych. Brukiew jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, A i K, a do tego wiele składników mineralnych: wapnia, fosforu, sodu, magnezu miedzi i żelaza. Znajdziesz w niej także sporo błonnika, beta-karotenu i substancje antyrakowe. Brukiew możesz jeść na surowo, piec, gotować, dusić i kisić. Przygotujesz z niej zupę, surówki czy zapiekanki.

W dalszym ciągu dostępne są także warzywa, które zaczęły pojawiać się już w lipcu, a nawet czerwcu – pomidory, papryka, patisony, cukinia, bakłażan, kukurydza, bób, szpinak i kalafior.

Owoce sierpnia

Aronia – owoce aronii dojrzewają w sierpniu. Aronia należy do roślin leczniczych ze względu na dużą zawartość antocyjanów, witamin: C, E, PP i  z grupy B oraz soli mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo. Surowe owoce są dość cierpkie, dlatego rzadko spożywa je się w takiej postaci, częściej jako: dżemy, konfitury, soki i nalewki.

Czarny bez – bardzo popularna roślina, występuje na obszarze całego kraju, rośnie dziko, ale jest także uprawiana. Kwiaty zbiera się od maja do czerwca, natomiast owoce od sierpnia do października. Nie mogą być spożywane na surowo. Można z nich przygotować – dżemy, konfitury, syropy, soki, nalewki i wina. Czarny bez ma silne właściwości antyoksydacyjne, antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego często wykorzystywany jest jako środek wzmacniający odporność.

Dzika róża – w zależności od odmiany owoce zbiera się od sierpnia nawet do października. W kuchni wykorzystywana do sporządzania: konfitur, dżemów, syropów, soków, nalewek i win. Owoce dzikiej róży to bomba witaminowa – sporo witaminy C oraz A, B1, B2, E, K.

Mirabelka – można je spotkać już w lipcu, a dostępne są do września. W zależności od odmiany mogą mieć różny kolor od jasnożółtego do czerwonego. Często jadane na surowo. Możesz wykorzystać je także do przygotowania dżemów, konfitur, soków i kompotów. Owoce te są świetnym dodatkiem do deserów, ciast, nalewek oraz wódki.

Jabłka – w przypadku tych owoców sezon rozpoczyna się już w lipcu, a kończy nawet w listopadzie, w zależności od gatunku, a jest ich naprawdę sporo - papierówka, malinówka, lobo, złota reneta… Najczęściej jadane na surowo, gotowane lub pieczone. Mają bardzo szerokie kulinarne zastosowanie: ciasta, desery, sałatki, surówki oraz jako dodatek do dań głównych. Z jabłek można przygotować popularny ostatnio cydr.

Na ryneczku spotkasz jeszcze sporo innych sezonowych pyszności – agrest, brzoskwinie, jagody, jeżyny, maliny i porzeczki.

Zapraszamy w poniedziałki, środy, piątki i soboty!

czytaj więcej


27 lip
2023

Lekkoatleci w Gorzowie

Dziś zaczynają się 3-dniowe lekkoatletyczne mistrzostwa Polski, najważniejsze wydarzenie sportowe w historii Gorzowa. Nie zdziwcie się, gdy w piątek lub w sobotę zobaczycie na ryneczku najlepszych naszych biegaczy, skoczków czy kulomiotów; nie omieszkaliśmy ich poinformować, gdzie w Gorzowie znajduje się największy wybór świeżych owoców i warzyw.

Do Gorzowa przyjedzie blisko 700 zawodników, którzy wystartują w ponad 30 konkurencjach. Przy obsłudze zawodów będzie pracować 60 wolontariuszy, 70 pracowników ochrony i 80 sędziów.

Nie ma już biletów wstępu. Osoby, którym nie udało się kupić biletów, będą mogły przeżywać lekkoatletyczne emocje na placu Grunwaldzkim. Tam dla kibiców i wszystkich mieszkańców Gorzowa przygotowana zostanie Strefa Kibica.

W strefie będzie telebim z relacjami ze stadionu. W komfortowym warunkach, na leżaku, będzie można obejrzeć starty swoich ulubionych zawodników. Będzie scena, na której zaprezentują się gorzowskie cheerleaderki, zespoły taneczne i sportowe. Będą również spotkania ze sportowcami – „gwiazdami” polskiej lekkoatletyki, które przyjadą do Gorzowa.

Ważna informacja dla kibiców. Z karnetem lub biletem na 99. PZLA Mistrzostwa Polski przejazdy komunikacją miejską są bezpłatne.

czytaj więcej


11 lip
2023

Napój na upał

Wiele osób mówi, że w upalny dzień trudno im się skoncentrować oraz działać w pełni sił i możliwości. Za taki stan odpowiedzialny może być niedobór płynów w organizmie.

Bardzo często bowiem to nie wysoka temperatura, a zachwiany stan równowagi naszego organizmu jest odpowiedzialny za naszą apatię. By jej zapobiec, konieczne jest przyjmowanie 3-4 litrów płynów w ciągu upalnego dnia. Polecamy najlepszy napój na upały.

czytaj więcej


30 cze
2023

Moda na rynek

Dlaczego prowadzimy kampanię "Moda na rynek" wyjaśnia prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agata Dusińska.

Cała rozmowa z dziennikarzem Radia Gorzów, przeprowadzona na ryneczku przy Jerzego, tutaj. 

czytaj więcej


28 cze
2023

Sezon na bób

Jak widać na ryneczku, mamy sezon na bób, który jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Oto przepis na mietowo - koperkową pastę z bobu, doskonałą na kanapki. Smacznego!

czytaj więcej