Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


23 gru
2019

Przepis na barszcz po gorzowsku

Przedstawiamy przepis na Barszcz po gorzowsku autorstwa Pawła Salamona.

Pamiętaj, barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj – przypomina kucharski mistrz.

Zakwas

2 kg buraków

1 mała główka czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

1 łyżka soli

majeranek

woda

Barszcz

2.5 l wody lub wywaru wegańskiego

2 szt. renety landsberskiej

4 ząbki czosnek

1 korzeń pietruszki

2 marchewki

1/2 małego selera

1 cebula lub mały por

20 g suszonych grzybów

2 kg buraków

1 l przygotowanego wcześniej zakwasu

majeranek

1 liść laurowy

ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

Metoda przygotowania:

Po pierwsze... Z jak zakwas; buraki obierz i postaraj się cienko je pokroić lub zetrzyj na plasterki na tarce. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy buraki włóż ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej). Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach. Nie zaglądaj w tym czasie do niego:)

Drugi etap... po kilku dniach... B jak barszcz; grzyby suszone zalej 300 ml wody, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, możesz lekko zarumienić. Renetę obierz i wytnij gniazda nasienne, podziel na małe kawałki. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na ok 2 h. W tym czasie przynosimy zakwas i możemy przecedzić.

Do warzyw, buraków i jabłka wlewamy gorący wywar grzybowy oraz przegotowaną gorącą wodę, całość gotuj na małym ogniu ok 40 minut.

Do garnka wlej zakwas do smaku. Dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Z kulinarnymi pozdrowieniami

Paweł Salamon

czytaj więcej


20 gru
2019

Świąteczne gotowanie

Czerwone buraki, jabłka, czosnek i świeży majeranek to główne składniki „barszczu po gorzowsku”, który w piątkowy poranek na ryneczku GRH przy Jerzego gotowali Paweł Salamon i Krzysztof Marciniak - szefowie kuchni, restauratorzy i nauczyciele w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Przyrządzanie barszczu rozpoczęło się przed godziną 9.00. Obaj panowie przystąpili do obierania i krojenia buraków oraz jabłek, następnie do zupy trafiła spora ilość czosnku i przypraw. To w połączeniu miało zagwarantować niepowtarzalny, gorzowski smak barszczu. Samo gotowanie trwało nieco ponad godzinę. W tym czasie mistrzowie byli do dyspozycji mieszkańców. Zarówno Paweł Salamon, jak i Krzysztof Marciniak, odpowiadali na pytania o sposób przygotowania innych wigilijnych potraw.

Degustacja barszczu cieszyła się ogromną popularnością. Po kubeczek czerwonej zupy „po gorzowsku” ustawiła się długa kolejka osób robiących zakupy na ryneczku. Do każdej porcji barszczu przygotowany był krokiet, zrobiony w ramach warsztatów zawodowych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Przepis na barszcz po gorzowsku tutaj.

Przy okazji wspólnego świątecznego gotowania miała miejsce premiera Gorzowskiego Słoika Jabłkowego. Przy stoiku kulinarnym można było zabrać do domu słoiczek z gorzowskim przysmakiem z renety landsberskiej, w zamian za przyniesioną na miejskie stoisko promocyjne, własnoręcznie wykonaną kartkę świąteczną.

 

czytaj więcej


19 gru
2019

Zapraszamy na barszcz

W piątek na ryneczku przy ulicy Jerzego, pod okiem mistrza kucharskiego Pawła Salamona, będziemy gotować wigilijny barszcz po gorzowsku.

Początek o godzinie 9.00, degustację przewidziano około godziny 11.00. Od dziewiątej będzie można też zabrać do domu, z wyjątkowym masłem z renety w środku, Gorzowski Słoik Jabłkowy.

W trakcie gotowania będzie można skonsultować się z kucharskim mistrzem w sprawach dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw.

By otrzymać słoiczek jabłkowego masła, należy przynieść na stoisko promocyjne Urzędu Miasta własnoręcznie wykonaną kartkę świąteczną lub przepis na barszcz.

Masło, które znalazło się w Gorzowskim Słoiku Jabłkowym, zostało przygotowane według receptury zaproponowanej w konkursie i zmodyfikowanej na potrzeby masowej produkcji przysmaku.

Głównym składnikiem są jabłka - renety, stąd masło nadaje się do potraw wytrawnych - mięsnych i słodkich, idealne do szarlotki, naleśników i jako dodatek do maślanych bułek i rogali.

Wyprodukowane przez lokalnego producenta słoiki z masłem jabłkowym będą wręczane w najbliższym czasie gościom i turystom w Gorzowie jako miejski upominek. Kolejnym krokiem będzie wprowadzenie Gorzowskiego Słoika Jabłkowego do sprzedaży.

czytaj więcej


18 gru
2019

Barszcz po gorzowsku

W piątek (20 grudnia) na ryneczku przy ulicy Jerzego odbędzie się, pod okiem mistrza kucharskiego Pawła Salamona, ambasadora miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem, nauczyciela zawodu w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, przygotowywanie wigilijnego barszczu po gorzowsku.

Początek o godzinie 9.00, degustację przewidziano około godziny 11.00. W tym czasie będzie można skonsultować się z mistrzem w sprawach dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw.

Barszcz jest popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Barszczem można nazwać każdą kwaśną zupę, która została przygotowana na bazie kapusty kiszonej, zakwasu żytniego, szczawiu albo buraków ćwikłowych. Te ostatnie są najpowszechniejszą podstawą barszczu.

Zarówno barszcz, jak i buraki, znano i lubiano już w średniowieczu. O barszczu wspominał nawet Mikołaj Rej w Żywocie człowieka poczciwego (1567 r.). Ceniono nie tylko jego smak, lecz także właściwości zdrowotne. Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej cytuje słowa Syreniusza (lekarza i przyrodnika): Barszcz nasz polski znajomszy jest każdemu u nas, w Rusi, w Litwie, w Żmudzi, a niźli by się mógł z okolicznościami swymi opisać. Do lekarstwa i do stołu użyteczny, jest barzo smaczny.

czytaj więcej