Aktualności
28 mar
2024
22 mar
2024
Smaki Wielkanocy na ryneczku
Tradycyjny żurek i wegetariański pasztet w dwóch odmianach – takie dania degustowali klienci ryneczku przy Jerzego w ramach kolejnej kulinarnej akcji Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta Gorzów.
To była prawdziwa uczta. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz ze swoimi nauczycielami - szefem kuchni Pawłem Salamonem i Dawidem Tillmanem, przygotowali wielkanocny żurek. Dodatkowo, w tym roku po raz pierwszy, przygotowano dania wegetariańskie: pasztet z białej fasoli z dodatkiem warzyw.
Kolejka do degustacji potraw ustawiła się długo przed godziną 9.00, a wśród klientów był prezydent miasta Jacek Wójcicki, sam znany ze swojej kulinarnej pasji. Prezydent Gorzowa jest jednym ze stałych klientów ryneczku przy Jerzego przez cały rok, a wizytę przed Wielkanocą wykorzystał, by złożyć mieszkańcom życzenia.
- Święta to dobry czas na bycie razem, w gronie najbliższych. Życzę Państwu dobrego czasu, wytchnienia i zebrania sił oraz energii do działania na wiosnę, a przy okazji wszystkiego smacznego przy świątecznym stole – podkreślił prezydent Jacek Wójcicki.
Do życzeń dołączyła prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agata Dusińska, inicjatorka kulinarnych spotkań na ryneczku, które dzięki współpracy z gorzowskim „Gastronomikiem” i Miastem odbywają się już ponad 6 lat.
Z możliwości degustacji wielkanocnych dań skorzystało kilkaset osób. Dla klientów ryneczku przygotowano również niespodziankę - wielkanocną palmę. W sumie w ramach akcji „rozlano” ponad 100 litrów zupy, rozdano 200 pasztecików oraz 100 palm. Przy okazji świątecznego gotowania młodzi kucharze wraz ze swoimi mistrzami opowiedzieli o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych.
Kolejne kulinarne spotkania w ramach współpracy GRH, „Gastronomika” i Miasta Gorzów zaplanowane są na wiosnę. W maju odbędą się kulinarne warsztaty, a w czerwcu kolejne wspólne gotowanie i degustacja letnich dań na ryneczku. O szczegółach będziemy informować bliżej terminów akcji. W tym roku współpraca odbywa się pod hasłem „Rynek króluje”.
21 mar
2024
I znowu święta na ryneczku!
Jak smakuje gorzowska Wielkanoc? Ile mąki trzeba przygotować do upieczenia mazurka, a ile jajek ugotować do tradycyjnej świątecznej sałatki? O tym przekonamy się w najbliższy piątek, 22 marca na ryneczku przy ul. Jerzego.
Tu, po raz kolejny, Gorzowski Rynek Hurtowy wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Miastem Gorzów zadbają o podniebienia gorzowian.
Mistrz Paweł Salamon razem ze swoimi uczniami przygotują trzy potrawy na wielkanocny stół. Wśród nich nie zabraknie tradycyjnego żuru, dwie pozostałe to niespodzianka. Wszystkie dania będą przygotowane z produktów, dostępnych u kupców na ryneczku. Współpraca GRH, „Gastronomika” i Miasta ma bowiem na celu promocję zdrowego żywienia oraz lokalnych producentów, dlatego od kilku lat świąteczne (przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) gotowanie odbywa się właśnie na największym miejskim targowisku.
Przy okazji „świątecznego gotowania” młodzi kucharze wraz ze swoim mistrzem opowiedzą o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych. Na degustację zapraszamy od godziny 9.00.
Gorzowskim Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych współpracują od ponad 4 lat, realizując akcje kulinarne na ryneczku przy ul. Jerzego oraz uczestnicząc w miejskich wydarzeniach kulturalno-rozrywkowych. Wszystko w trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian oraz promocję lokalnych producentów. W tym roku współpraca odbywa się pod hasłem „Rynek króluje”.
01 mar
2024
Rynek króluje!
W piątek (1 marca) pod hasłem „Rynek króluje” rozpoczął się kolejny rok działań Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Urzędu Miasta na rzecz zdrowia gorzowian i wsparcia lokalnych producentów żywności. Po sadzonki renety landsberskiej ustawiła się długa kolejka klientów ryneczku przy Jerzego, których częstowano muffinkami z renetą.
- W tym roku nasze działania będziemy organizować pod hasłem „Rynek króluje”; będziemy promować żywność, płody od lokalnych producentów, które w danym miesiącu są na topie. W marcu to będzie reneta landsberska, u nas wyhodowana, szczepiona i sprzedawana, a w kolejnych miesiącach to będą m.in. nowalijki, truskawka, maliny oraz szparag i dynia – poinformowała Agata Dusińska.
Prezes GRH zapewniła, iż i w tym roku nie zabraknie eventów kulinarnych, z udziałem uczniów i nauczycieli gorzowskiego „gastronomika” i przy wsparciu Urzędu Miasta, które w ubiegłych latach cieszyły się wśród gorzowian i klientów ryneczku przy Jerzego bardzo dobrym odbiorem.
- Już niedługo Wielkanoc i już niedługo będziemy na ryneczku gotować dla państwa potrawę wielkanocną. W tym roku będziemy zapraszać mieszkańców do wspólnego gotowania, bo ta forma sprawdziło się nam przy otwarciu hali Areny Gorzów, kiedy to w warsztatach lepienie pierogów, prowadzonych przez Pascala Brudnickiego, wzięło udział kilkaset osób – zapewniła Agata Dusińska
- W tym roku będziemy uczyć gotować w plenerze. Już po raz trzeci planujemy największy obiad w województwie lubuskim, podczas Festiwalu Kół Gospodyń wiejskich „Polska od Kuchni” – dodał prezes GRH.
Klienci ryneczku przy Jerzego mogli w piątek spróbować muffinek z renetą, które przygotowali i serwowali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz kupić jedną z „wizytówek” miasta – sadzonkę renety landsberskiej. Nabywcy, do każdego drzewka, dostali certyfikat pochodzenia oraz wskazówki dotyczące hodowli tej „gorzowskiej” jabłoni. Kolejna okazja do kupna sadzonek tego drzewka będzie dopiero jesienią.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
28 lut
2024
Zapraszamy w piątek!
W najbliższy piątek (1 marca), zapraszamy na ryneczek przy Jerzego. Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych i Urząd Miasta Gorzowa zainaugurują kolejny rok działań na rzecz zdrowia gorzowian i wsparcia lokalnych producentów.
Harmonogram tegorocznych działań zapowiada się równie atrakcyjnie jak w latach poprzednich (zaprosimy m.in. na gotowanie i degustację potraw przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem czy Festiwal Dyni i Chryzantemy jesienią), ale zaplanowano też kilka nowości, o których opowie prezes GRH Agata Dusińska. Zapraszamy o godzinie 9.00.
Przy okazji uroczystej inauguracji kolejnego roku współpracy GRH, „Gastronomika” i Urzędu Miasta będzie możliwość kupienia sadzonek renety landsberskiej oraz degustacji muffinek - ciasteczek z renetą, które przygotują uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych. Nabywcy, do każdego drzewka, dostaną certyfikat pochodzenia oraz wskazówki dotyczące hodowli tej „gorzowskiej” jabłoni.