Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


08 lis
2022

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Są święta, które szczególnie lubimy. Zaliczamy do nich Światowy Dzień Soku, Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw, ale również Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który przypada na 8 listopada. To inicjatywa zapoczątkowana w 2007 r. po to, aby zachęcić przede wszystkim dzieci do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych w trosce o ich zdrowie.

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku prawie o pół miliona! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.

Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.

czytaj więcej


07 lis
2022

Surówka z kapusty pekińskiej z dynią

Jesień na całego, organizm domaga się witamin. Najwyższy czas na robienie surówek, a zdecydowaną większość składników dostaniecie na naszym ryneczku. Dziś polecamy surówkę z kapusty pekińskiej z dynią.

Składniki:

ok. 1/4 kapusty pekińskiej

marchewka

kawałek świeżej dyni najlepiej hokkaido (kawałek wielkości marchewki)

jabłko

1 ogórek kiszony

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki pestek dyni

łyżka majonezu

1-2 łyżki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 5 min by zmiękła i lekko puściła sok.

W tym czasie obieramy marchewkę i dynię, ścieramy na tarce.

Na tarce ścieramy również jabłko i ogórka.

Wszystkie składniki mieszamy z natką pietruszki, majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku.

S M A C Z N E G O !!!

czytaj więcej


21 paź
2022

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

21 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw! Aby w pełni korzystać z warzywno-owocowych dobrodziejstw, warto celebrować Światowy Dzień Owoców i Warzyw przez cały rok, z uwzględnieniem sezonowości warzyw i owoców, a także przetworów z nich pochodzących.

Lokalne produkty, które rosną i dojrzewają w sezonie, będą charakteryzowały się wysoką zawartością składników odżywczych – dotyczy to także przetworów z nich powstałych, takich jak np. soki.

Polska kojarzy się z wieloma warzywami i owocami, takimi jak jabłka, gruszki, cebula, marchew czy ziemniaki, jednak nie zawsze pamięta się o małych i niepozornych krzaczkach, które kryją w sobie owoce o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Do tzw. rodzimych superfruits, możemy zaliczyć m.in. aronię, czarną porzeczkę czy rokitnik.

Warto sięgać po nie w sezonie, a poza nim wybierać je w wersji mrożonej, czy też przetworów takich jak soki, smoothie. Sięgajmy więc codziennie po różnorodne warzywa i owoce, a także ponadprzeciętne superfruits, by każdego dnia, o każdej porze roku wzmacniać prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poczuć super moc płynącą ze wszystkich warzyw i owoców!

Warto pamiętać także o tym, że im krótsza podróż warzyw i owoców z miejsca, gdzie rosną do sklepu, tym mniejsza strata ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, takich jak witaminy i składniki mineralne. Co ciekawe, ponad 70% Polaków chętniej wybiera produkty rolne i artykuły spożywcze, które powstały z rodzimych surowców, taki patriotyzm podczas zakupów dodatkowo wspiera lokalnych producentów i przetwórców.

Oprócz korzyści czysto ekonomicznych, wybór lokalnych warzyw i owoców jest po prostu często bardziej przyjazny dla środowiska! Logistyka związana z transportem żywności jest wieloetapowa, więc im droga, jaką musi przemierzyć produkt jest krótsza, im mniej zużywa się podczas transportu energii, im mniejsza jest emisja CO2 tym mniej narażamy środowisko naturalne na dodatkowe zanieczyszczenia.

Rekomendacje ekspertów ds. żywienia: minimalne dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów, najlepiej podzielone na 5 porcji. Fizycznej (IŻŻ), której podstawę stanowią właśnie warzywa i owoce. Jednak podobnie jak w całej Unii Europejskiej, gdzie dzienna konsumpcja warzyw i owoców wynosi ok. 340 gramów, także w Polsce nie osiągamy codziennego wymaganego minimum – statystyczny Polak spożywa ich jedynie ok. 280 g na dzień.

czytaj więcej


19 paź
2022

IV Festiwal Dyni i Chryzantemy

Zupa z dynią i szpinakiem pokonała zupę krem. W środę na ryneczku przy Jerzego rozegrała się prawdziwa kulinarna bitwa dyniowa. Gotowali mistrzowie kuchni ze swoimi uczniami, a oceniali goście i klienci ryneczku. Wszystko w ramach IV Festiwalu Dyni i Chryzantemy.

Organizatorem festiwalu jest Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miasto Gorzów.

W tym roku festiwal przybrał inną niż tradycyjna formę. Dwóch utytułowanych kucharzy, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, wraz ze swoimi uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, przygotowali dwie różne zupy dyniowe: zupę krem i zupę warzywną na bazie dyni z dodatkiem szpinaku i brukselki. Następnie smak potraw oceniło jury, czyli goście i klienci ryneczku.

Przed każdym ze stanowisk do gotowania stały pojemniki do głosowania, do których degustujący po spróbowaniu obu dań wrzucali piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych konkretnej zupy.

Ostatecznie wygrała zupa „z większą liczbą piłeczek”, czyli zupa z dyni z brukselką i szpinakiem, według autorskiego przepisu Dawida Szkudlarka. Nie brakowało również zwolenników drugiego dania, zupy-kremu z dyni, przygotowanej przez Kamila Tużnika. W sumie oba dania degustowało ponad 200 osób. Gościem festiwalu był przewodniczący Rady Miasta Jan Kaczanowski.

„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego obył się po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach.

- Z roku na rok widzimy coraz większe zainteresowanie kupnem dyni na naszym ryneczku, rośnie też liczba dostawców. Także restauracje coraz częściej oferują potrawy z dyni. To dobrze, że powstała moda na spożywanie tego warzywa, na zdrową żywność – podkreśliła Agata Dusińska, prezes GRH.

Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. To wynik współpracy w oparciu o umowę, zawartą w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

czytaj więcej