Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


24 lis
2022

Dziś Dzień Buraka

Nawet tak pospolite warzywo jak burak ma swoje święto, które przypada 24 listopada. To jedno z najbardziej "polskich" warzyw.

Chociaż niepozorny i mało doceniany, burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodawać do naszego jadłospisu. Zawiera potas potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia układu nerwowego, foliany, które zwalczają wolne rodniki oraz produkują krew i wiele witamin. W samym buraku znajdziemy witaminy z grupy B, a w liściach witaminy A i C. Oczywiście najbardziej znana zaleta buraka jest jego zawartość żelaza, dlatego powinny go spożywać osoby z anemią. Do tego są dietetyczne i zawierają błonnik. Burak rośnie w Polsce, co też za nim premawia - możemy spożywać je na świeżo i są łatwo dostępne.

Burak kojarzy nam sie z klasykami, takimi jak barszcz, chłodnik czy sałatka z buraczków do zrazów. Jest to jednak na tyle różnorodne warzywo, że można się z nim zabawić w kuchni. Bardzo zdrowy jest sok z buraka, który można połączyć z marchwią czy jabłkiem. Burak świetnie się sprawdzi w nowoczesnej kuchni - można go dodać do czerwonego risotto, zrobić z niego carpaccio i podać z camembertem albo w sałatce z roszponką i fetą. Moda na produkty fermentowane przyniosła nam nawet buraki kiszone.

czytaj więcej


08 lis
2022

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Są święta, które szczególnie lubimy. Zaliczamy do nich Światowy Dzień Soku, Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw, ale również Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który przypada na 8 listopada. To inicjatywa zapoczątkowana w 2007 r. po to, aby zachęcić przede wszystkim dzieci do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych w trosce o ich zdrowie.

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku prawie o pół miliona! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.

Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.

czytaj więcej


07 lis
2022

Surówka z kapusty pekińskiej z dynią

Jesień na całego, organizm domaga się witamin. Najwyższy czas na robienie surówek, a zdecydowaną większość składników dostaniecie na naszym ryneczku. Dziś polecamy surówkę z kapusty pekińskiej z dynią.

Składniki:

ok. 1/4 kapusty pekińskiej

marchewka

kawałek świeżej dyni najlepiej hokkaido (kawałek wielkości marchewki)

jabłko

1 ogórek kiszony

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki pestek dyni

łyżka majonezu

1-2 łyżki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 5 min by zmiękła i lekko puściła sok.

W tym czasie obieramy marchewkę i dynię, ścieramy na tarce.

Na tarce ścieramy również jabłko i ogórka.

Wszystkie składniki mieszamy z natką pietruszki, majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku.

S M A C Z N E G O !!!

czytaj więcej