Aktualności
29 lis
2022
24 lis
2022
Dziś Dzień Buraka
Nawet tak pospolite warzywo jak burak ma swoje święto, które przypada 24 listopada. To jedno z najbardziej "polskich" warzyw.
Chociaż niepozorny i mało doceniany, burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodawać do naszego jadłospisu. Zawiera potas potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia układu nerwowego, foliany, które zwalczają wolne rodniki oraz produkują krew i wiele witamin. W samym buraku znajdziemy witaminy z grupy B, a w liściach witaminy A i C. Oczywiście najbardziej znana zaleta buraka jest jego zawartość żelaza, dlatego powinny go spożywać osoby z anemią. Do tego są dietetyczne i zawierają błonnik. Burak rośnie w Polsce, co też za nim premawia - możemy spożywać je na świeżo i są łatwo dostępne.
Burak kojarzy nam sie z klasykami, takimi jak barszcz, chłodnik czy sałatka z buraczków do zrazów. Jest to jednak na tyle różnorodne warzywo, że można się z nim zabawić w kuchni. Bardzo zdrowy jest sok z buraka, który można połączyć z marchwią czy jabłkiem. Burak świetnie się sprawdzi w nowoczesnej kuchni - można go dodać do czerwonego risotto, zrobić z niego carpaccio i podać z camembertem albo w sałatce z roszponką i fetą. Moda na produkty fermentowane przyniosła nam nawet buraki kiszone.
08 lis
2022
08 lis
2022
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Są święta, które szczególnie lubimy. Zaliczamy do nich Światowy Dzień Soku, Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw, ale również Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który przypada na 8 listopada. To inicjatywa zapoczątkowana w 2007 r. po to, aby zachęcić przede wszystkim dzieci do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych w trosce o ich zdrowie.
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku prawie o pół miliona! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.
Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.
07 lis
2022
Surówka z kapusty pekińskiej z dynią
Jesień na całego, organizm domaga się witamin. Najwyższy czas na robienie surówek, a zdecydowaną większość składników dostaniecie na naszym ryneczku. Dziś polecamy surówkę z kapusty pekińskiej z dynią.
Składniki:
ok. 1/4 kapusty pekińskiej
marchewka
kawałek świeżej dyni najlepiej hokkaido (kawałek wielkości marchewki)
jabłko
1 ogórek kiszony
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pestek dyni
łyżka majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 5 min by zmiękła i lekko puściła sok.
W tym czasie obieramy marchewkę i dynię, ścieramy na tarce.
Na tarce ścieramy również jabłko i ogórka.
Wszystkie składniki mieszamy z natką pietruszki, majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku.
S M A C Z N E G O !!!