Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


15 maj
2023

Niedzielny rosół ... na Starym Rynku

Już w najbliższą niedzielę (21 maja) na Starym Rynku odbędzie się wielkie gotowanie. Organizatorzy zapewniają, iż podczas Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” na gorzowian będzie czekać pyszne jedzenie, ogromna porcja kulinarnej wiedzy, świetna zabawa, niezapomniane przeżycia i ciekawe nagrody.

- Już od godz. 13:00 zapraszamy na Stary Rynek, na największy niedzielny obiad. Zasiądźmy wspólnie do rodzinnego obiadu, poznajmy regionalną kulturę, weźmy udział w konkursach, bawmy się, uczmy - każdy znajdzie coś dla siebie. Od nas nikt nie wyjdzie głodnyzapewniła Agata Dusińska, prezes GRH.

W programie przewidziano pokazy i warsztaty kulinarne Karola Okrasy, Kuby Steuermarka i Katarzyny Gubały. Ponadto zaplanowano prezentację i degustację potraw przygotowanych przez gospodynie z całego województwa lubuskiego, wybory Miss wdzięku, loterie nagród i moc atrakcji dla najmłodszych.

O godzinie 20.00 wystąpią największe gwiazdy polskiej sceny muzycznej; Blanka, Skolim, Filip Lato, Piękni i Młodzi oraz DJ Adamus.

- Wstęp wolny, wszyscy będą bardzo mile widziani – zapewnia prezes Dusińska. #ModaNaRynek

Projekt pn. „Moda na rynek” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Współpracy Interreg VA Brandenburgia- Polska 2014-2020, Funduszu Małych Projektów Euroregionu Pro Europa Viadrina oraz budżetu państwa“, „Redukować bariery- wspólnie wykorzystywać silne strony ”

      

czytaj więcej


15 maj
2023

Jak ugotować szparagi?

Szparagi mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Tym bardziej, że sezon trwa zdecydowanie za krótko. Przed przystąpieniem do przygotowania dania warto wiedzieć, jak ugotować szparagi, by były miękkie, jędrne i zachowały swoje właściwości.

  • Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki. Zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca. Sam złamie się w odpowiednim miejscu. Białe szparagi obierz.
  • Szparagi wstaw pionowo do wysokiego garnka. Możesz związać je sznureczkiem lub gumką.
  • Wlej tyle wody, aby główki szparagów wystawały ponad jej powierzchnię.
  • Wsyp 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj masło lub oliwę z oliwek.
  • Zielone szparagi gotuj około 5 minut, a białe około 8 minut.
  • Odcedź i odstaw.
  • Ugotowane szparagi dodawaj do różnych dań i podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.

czytaj więcej


27 kwi
2023

Bulwary gotowe na majówkę

Lada dzień na nadwarciańskich bulwarach znów zrobi się tłoczno, bo ładna pogoda i coraz wyższe temperatury zachęcają do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Bulwary przed majówkowym, wydłużonym weekendem zostały gruntownie posprzątane, a na odwiedzających czeka nowa atrakcja; drewniane leżaki – poinformowała Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

To właśnie GRH odpowiada za porządek na bulwarach. 

Wyczyszczone zostały nie tylko chodniki i schody, ale także trawniki i tereny zielone. Usunęliśmy śmieci i chwasty. Zachęcam gorzowian do spędzenia tu majówki, zapewniamy czyste i przyjemne otoczenie – podkreśliła.

Nie chcemy, aby jedna z atrakcji naszego bulwaru, czyli Janusz Gorzowski, plażował samotnie, dlatego na wysokości dawnego LOK-u ustawiliśmy drewniane leżaki. Zachęcamy do korzystania z nich, są bardzo wygodne i zapewniają bardzo ładne widoki - dodała z uśmiechem prezes Dusińska.

  

czytaj więcej


12 kwi
2023

Jedz sezonowo - kwiecień

Wiosenna aura zachęca do odświeżenia trochę naszych talerzy, odstawienia na pewien czas ciężkich rozgrzewających dań jednogarnkowych, a w zamian wprowadzenie do swojego jadłospisu delikatnych sałatek i krótko gotowanych zup z dużą ilością warzyw. 

Świeże, kolorowe sałatki w różnych kombinacjach i surowe warzywa – na te posiłki postaw w tym miesiącu. Taka sałatka z surowych warzyw powinna codziennie zagościć na Twoim stole.  

Wykorzystaj sałatę masłową, rukolę, roszponkę… lub pomieszaj je wszystkie i stwórz własną kompozycję. Ugotuj wiosenną zupę warzywną, oczywiście posypując ją obficie natką pietruszki! W tym miesiącu mamy też ciekawą nowość w zestawieniu – rabarbar, który może być składnikiem wielu naprawdę wyśmienitych dań! Oprócz kompotu można z niego zrobić świetne desery pod zdrową kruszonką. 

Poza tym SZPARAGI! Pełny sezon szparagowy to maj, ale już pod koniec kwietnia mogą się pojawić. 

Pamiętaj, że każdy posiłek da się wzbogacić poprzez dodatek odpowiednich składników. Przemień w wiosenną formę nawet zwyczajne kanapki, dorzucając na wierzch sałatęrzodkiewkę, kiełki i szczypiorek.

Jeśli motywacja zdrowotna nie jest wystarczająca, przypomnę, że bazowanie na produktach sezonowych to także oszczędność dla portfela! Nasze targowisko jest pełne lokalnych produktów w bardzo okazyjnych cenach.

czytaj więcej