Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


14 cze
2023

Najsmaczniejsza impreza roku

W ten weekend w Gorzowie odbędzie się impreza określana jako najsmaczniejsza. Restauratorzy będą przygotowywać dania, w skład których musi wejść szparag, a mieszkańcy je degustować i wybierać najlepsze.

Nocny Szlak Kulinarny zaplanowano na piątek 16 czerwca (w godzinach 16.00-24.00) i na sobotę 17 czerwca (w godzinach 13.00-24.00).

Karty Nocnego Szlaku Kulinarnego będą dostępne w punkcie obsługi, który będzie na Starym Rynku. Tam trzeba pobrać kartę, odwiedzić minimum cztery lokale, kupić danie degustacyjne, odebrać pieczątkę, opisać krótko, ale kreatywnie najlepsze danie na szlaku i wrzucić kartę do urny, która będzie na Starym Rynku.

Tam też na uczestników Szlaku będą czekać, oprócz mapki z zaznaczonymi lokalami biorącymi udział w Szlaku, także inne atrakcje; m.in. malowanie twarzy, stoiska z produktami regionalnymi i z … szparagami.

Gorzowscy restauratorzy z dużym zaangażowaniem przystąpili do uczestnictwa w tegorocznym Nocnym Szlaku Kulinarnym. Zainteresowanie udziałem w rywalizacji rośnie z roku na rok; w tym zgłosiło się rekordowe 37 lokali gastronomicznych.

W ramach kulinarnej rywalizacji każda z restauracji przygotuje jedno degustacyjne danie/przekąskę/napój na bazie produktu, którym są szparagi. Będzie ono przygotowywane na koszt lokalu, a cena porcji degustacyjnej nie może przekroczyć 15 zł.

Każdy lokal biorący udział w Nocnym Szlaku Kulinarnym ubiega się o tytuł „Królowej/Króla Gastronomii” i będzie oceniany przez mieszkańców.

Każdy z nich po zakupie degustacyjnego dania/przekąski/napoju otrzyma pieczątkę z logo lokalu na swojej karcie do głosowania, a następnie oceni zakupione danie/przekąskę/napój według trzech kategorii; smak, prezentacja potrawy i obsługa lokalu. W każdej kategorii można zdobyć maksymalnie pięć punktów, w skali od 1 (najniższa ocena) do 5 (najwyższa).

W ubiegłym roku podczas Nocnego Szlaku Kulinarnego wydano ponad 17 tysięcy porcji degustacyjnych.

czytaj więcej


06 cze
2023

Walne zebranie członków SPRH

Podczas dorocznego Walnego Zebrania Członków Stowarzyszenia Polskie Rynki Hurtowe, które odbyło się 1 czerwca, przedstawiono, a następnie przyjęto sprawozdanie z działalności zarządu oraz sprawozdanie finansowe za rok 2022. Członkom zarządu udzielono absolutorium.

Gorzowski Rynek Hurtowy jest członkiem Stowarzyszenia Polskie Rynki Hurtowe, a prezes GRH Agata Dusińska zasiada w Radzie SPRH.

czytaj więcej


01 cze
2023

Koła ratunkowe to nie dekoracja

Gorzowski Rynek Hurtowy zwrócił się z prośbą o pozostawianie kół ratunkowych na gorzowskich bulwarach w spokoju.

- Koła ratunkowe to nie dekoracja, może komuś uratować życie – przypomina prezes GRH Agata Dusińska.

Jest coraz cieplej i coraz więcej gorzowian i przyjezdnych korzysta z bulwarów. Koła są w kolorze, który przyciąga wzrok.

- To ma być wzrok osoby udzielającej pierwszej pomocy tonącemu, a nie zbieracza pamiątek – dodała.

Dla podniesienia bezpieczeństwa spacerujących po gorzowskich bulwarach już przed pięciu laty liczbę zamontowanych tam kół ratunkowych zwiększono do 14, po siedem na każdym z bulwarów.  

Gorzowski Rynek Hurtowy uzupełnia brakujące czy zniszczone koła, jednak apeluje o szacunek wobec sprzętu, który może być na wagę życia.

czytaj więcej


22 maj
2023

Największy niedzielny obiad

W niedzielę już po raz drugi współorganizowaliśmy Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, podczas którego były gotowane i degustowane regionalne potrawy, a wieczorem wystąpiły gwiazdy polskiej sceny muzycznej.

„Największy niedzielny obiad” rozpoczął się po godzinie 13; członkinie KGW zachęcały do bezpłatnego posmakowania wielu kulinarnych przysmaków; był m.in. bigos, pierogi czy ciasta. Najdłuższa kolejka ustawiła się do stoiska gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych, gdzie serwowano litewski chłodnik oraz marynowaną polędwiczkę.

Na uczestników festiwalu czekało nie tylko pyszne jedzenie, ale także ogromna porcja kulinarnej wiedzy, wybory Miss wdzięku, loterie nagród i atrakcje dla najmłodszych. Żywe reakcje budziły pokazy i warsztaty kulinarne Karola Okrasy, Kuby Steuermarka i Katarzyny Gubały.

Najważniejszy konkurs – z wiedzy o Gorzowie – zorganizował Urząd Miasta, a ufundowane przez nas nagrody – koszyczki z „witaminowymi bombami” – ucieszyły zwycięzców.

Gorzowska edycja „Polski od kuchni” zakończyła się wręczeniem nagród najlepszym uczestnikom festiwalu oraz podziękowaniami dla zaangażowanych w jego organizację. Zwycięzcą gorzowskiej edycji festiwalu zostało KGW z Kłodawy i to ono będzie reprezentować nasze województwo podczas Wielkiego Finału, który odbędzie się na PGE Narodowym.

O godzinie 20.00 rozpoczął się dwugodzinny program gwiazd polskiej sceny muzycznej. Koncert w ramach letniej trasy „Roztańczona Polska” zorganizowała Telewizja Polska. Wystąpili: król Latino Skolim, Filip Lato, Piękni i Młodzi, Andre oraz DJ Adamus. Koncert można było też oglądać na żywo w TVP3.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

czytaj więcej