Aktualności
07 sie
2020
31 lip
2020
Lubisz fasolkę szparagową?
Sezon na fasolkę w pełni. To lekkie, zdrowe warzywo, idealne na letni obiad, przekąskę, czy kolację. Świetnie nadaje się jako samodzielna sałatka lub dodatek m.in. do makaronu.
Fasolka jest świetnym źródłem błonnika, wypełni nam brzuch i sprawi, że długo nie będziemy głodni. Poza tym jest bardzo mało kaloryczna – ok. 30 kcal na 100 gr, zatem możemy ją jeść bez obaw (oczywiście, jeśli tylko nie polejemy jej tłustym sosem lub podamy z toną bułki tartej). Jest świetnym warzywem dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków cukru we krwi. Fasolka ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego, witaminy C i potasu, a także jest źródłem antyoksydantów w naszej diecie. Z powodzeniem może zastąpić posiłek mięsny w diecie – jej skład białka jest zbliżony do białka, które posiada m.in. wołowina.
Świeżą fasolkę możemy zamrozić i cieszyć się nią, kiedy minie sezon. Należy przed tym ją tylko obrać.
30 lip
2020
30 lip
2020
29 lip
2020
Rynek smakuje najlepiej
Coraz bardziej przekonujemy się, że najlepsza i najzdrowsza żywność, to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Od wieków wiadomo też, że gotowanie i jedzenie łączy ludzi. Dlatego uznaliśmy, że najlepszym sposobem poznania naszych sąsiadów z drugiej strony Odry będzie wspólne gotowanie potraw z regionalnych produktów.
26 września na ryneczku przy Jerzego wspólnie z sąsiadami z Niemiec będziemy wymieniać doświadczenia i wspólnie gotować potrawy ze składników pochodzących od lokalnych producentów, przy okazji propagując spędzanie wolnego czasu na powietrzu.
Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Współpracy Interreg VA Brandenburgia- Polska 2014-2020, Funduszu Małych Projektów Euroregionu Pro Europa Viadrina pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.
Celem programu jest m.in. rozwój współpracy i kontaktów pomiędzy konsumentami z Polski i Niemiec, integracja i wspólne spędzanie czasu, na powietrzu, a także wymiana doświadczeń między polskimi i niemieckimi ekspertami w gotowaniu. Program promuje regionalne produkty, ideę zdrowego żywienia, kupowanie lokalnych produktów oraz zaopatrywania się w nie na targowiskach.