Aktualności
08 paź
2020
Podziękowania za piękne rysunki
W tym tygodniu odwiedziliśmy osiem gorzowskich przedszkoli, aby podziękować uczestnikom konkursu rysunkowego „Ulubione owoce i warzywa”.
Dzieci najbardziej ucieszyła nagroda – gra edukacyjna, która w zabawny sposób pomaga poznać warzywa i owoce, a w dodatku ćwiczy zdolności poznawcze, spostrzegawczość i logiczne myślenie.
Rysunki gorzowskich przedszkolaków teraz można obejrzeć w gorzowskim parku trampolin Fun Jump.
- Bardzo cieszymy się, że już najmłodsi gorzowianie preferują polską żywność, którą oferujemy na naszym targowisku i mają świadomość, jakie to ważne dla naszego zdrowia – napisała w liście gratulacyjnym prezes GRH Agata Dusińska.
Piękne prace najmłodszych gorzowian cieszyły wzrok uczestników wydarzenia Rynek Smakuje, które odbyło się w ostatni wrześniowy weekend na Starym Rynku w Gorzowie Wielkopolskim. W samym centrum miasta można było zobaczyć kulinarne show z udziałem gorzowskich mistrzów kuchni, kucharza z Niemiec i cukiernika.
W dwóch turach, kucharze przygotowywali autorskie dania z produktów regionalnych. Łączyli smaki i produkty, tak by zaprezentować wachlarz możliwości wykorzystania w kuchni sezonowych warzyw i owoców. Była również kulinarna bitwa „niespodzianka”, która polegała na przygotowaniu dania z jabłka, kalarepy i chrzanu. W roli głównej jabłko jako gorzowski produkt regionalny.
.
Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.
07 paź
2020
Nowe nasadzenia na bulwarze
Staramy się, aby nadwarciańskie bulwary - "wizytówka miasta" - były zawsze czyste i coraz piękniejsze. Od środy nasi pracownicy zakładają tam nowe kwiatowe klomby. Dominować będzie perowskia łobodolistna, obecnie jedna z popularniejszych w Polsce roślin uprawianych w ogrodach.
02 paź
2020
Reneta landsberska do kupienia
W piątek (2 października) rozpoczęliśmy tegoroczną sprzedaż renety landsberskiej.
Każdy nabywca otrzymuje certyfikat pochodzenia drzewka wraz z radami, jak je uprawiać i pielęgnować.
Sadzonkę gorzowskiej jabłoni będzie można kupić w kolejne październikowe piątku na ryneczku przy Jerzego. #RenetaLandsberska
28 wrz
2020
Certyfikowany symbol miasta do kupienia
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Dla Gorzowskiego Rynku Hurtowego to sygnał do rozpoczęcia sprzedaży jednego z symboli naszego miasta – renety landsberskiej.
- Zapraszamy w najbliższy piątek na ryneczek przy Jerzego, gdzie każdy nabywca sadzonki tej jabłoni, najsmaczniejszej wśród renet, otrzyma także certyfikat pochodzenia drzewka – zapewniła Agata Dusińska, prezes GRH.
Sadzonki będą sprzedawane w kolejne piątki, aż do wyczerpania tegorocznych zapasów.
Na bazie renety landsberskiej jest gorzowskie masło jabłkowe. To produkt powstały w wyniku konkursu dla mieszkańców Gorzowa na najsmaczniejszą potrawę jabłkową, którą da się zamknąć w słoiku. W ten sposób powstał „Gorzowski Słoiczek Jabłkowy” z masłem w środku. Autorem przepisu jest mieszkanka Gorzowa, a na potrzeby pasteryzacji i produkcji masowej recepturę udoskonalił Krzysztof Marciniak, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych. Masło jest produktem promocyjnym Gorzowa, mieszkańcy mogą go spróbować lub zabrać do domu podczas miejskich eventów i wydarzeń. Trwają prace nad wprowadzeniem produktu na rynek.
Reneta landsberska została wyhodowana w naszym mieście w 1840 roku przez radcę prawnego Theodora Heinricha Otto Burchardta, syna nadburmistrza Landsberga. Drzewa owocowe były jego pasją. Mimo iż jabłoń została wyhodowana w latach 40, owoce zrodziła wiele lat później, bo dopiero w roku 1852, na kilka chwil przed śmiercią sadownika.
Jest bardzo mało wymagającą odmianą jabłoni. Jeżeli tylko posadzimy ją w warunkach jakie preferuje, będzie owocowała i zdrowo rosła. W okres owocowania wschodzi wcześnie, plonując obficie i przemiennie, co drugi rok. Lubi piaszczyste gleby o lekko kwaśnym odczynie i przewiewne miejsca. Owoce są zwykle duże lub średnie (8-10 cm), ich skórka jest gładka, ma zielono-żółtą barwę i jest pokryta delikatnym, pomarańczowym rumieńcem.
Miąższ jabłek jest delikatny, kruchy, soczysty i słodko-winny - doskonale nadaje się na szarlotkę, soki lub wino. Dojrzałość owoce osiągają w październiku, a do spożycia najlepsze są w grudniu lub w styczniu.
28 wrz
2020
Światowy Dzień Jabłka
W poniedzialek mamy wyjątkowe święto - Światowy Dzień Jabłka. Ten wyjątkowy owoc, jedzony nawet tylko raz dziennie, potrafi zdziałać cuda. Na czym polegają jego wyjątkowe właściwości?