Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


08 paź
2020

Podziękowania za piękne rysunki

W tym tygodniu odwiedziliśmy osiem gorzowskich przedszkoli, aby podziękować uczestnikom konkursu rysunkowego „Ulubione owoce i warzywa”.

Dzieci najbardziej ucieszyła nagroda – gra edukacyjna, która w zabawny sposób pomaga poznać warzywa i owoce, a w dodatku ćwiczy zdolności poznawcze, spostrzegawczość i logiczne myślenie.

Rysunki gorzowskich przedszkolaków teraz można obejrzeć w gorzowskim parku trampolin Fun Jump.

- Bardzo cieszymy się, że już najmłodsi gorzowianie preferują polską żywność, którą oferujemy na naszym targowisku i mają świadomość, jakie to ważne dla naszego zdrowia – napisała w liście gratulacyjnym prezes GRH Agata Dusińska.

Piękne prace najmłodszych gorzowian cieszyły wzrok uczestników wydarzenia Rynek Smakuje, które odbyło się w ostatni wrześniowy weekend na Starym Rynku w Gorzowie Wielkopolskim. W samym centrum miasta można było zobaczyć kulinarne show z udziałem gorzowskich mistrzów kuchni, kucharza z Niemiec i cukiernika.

W dwóch turach, kucharze przygotowywali autorskie dania z produktów regionalnych. Łączyli smaki i produkty, tak by zaprezentować wachlarz możliwości wykorzystania w kuchni sezonowych warzyw i owoców. Była również kulinarna bitwa „niespodzianka”, która polegała na przygotowaniu dania z jabłka, kalarepy i chrzanu. W roli głównej jabłko jako gorzowski produkt regionalny.

   .     

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.

 

czytaj więcej


07 paź
2020

Nowe nasadzenia na bulwarze

Staramy się, aby nadwarciańskie bulwary - "wizytówka miasta" - były zawsze czyste i coraz piękniejsze. Od środy nasi pracownicy zakładają tam nowe kwiatowe klomby. Dominować będzie perowskia łobodolistna, obecnie jedna z popularniejszych w Polsce roślin uprawianych w ogrodach. ☘️

 

   

czytaj więcej


02 paź
2020

Reneta landsberska do kupienia

W piątek (2 października) rozpoczęliśmy tegoroczną sprzedaż renety landsberskiej.

Każdy nabywca otrzymuje certyfikat pochodzenia drzewka wraz z radami, jak je uprawiać i pielęgnować.

Sadzonkę gorzowskiej jabłoni będzie można kupić w kolejne październikowe piątku na ryneczku przy Jerzego. #RenetaLandsberska

czytaj więcej


28 wrz
2020

Certyfikowany symbol miasta do kupienia

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Dla Gorzowskiego Rynku Hurtowego to sygnał do rozpoczęcia sprzedaży jednego z symboli naszego miasta – renety landsberskiej.

- Zapraszamy w najbliższy piątek na ryneczek przy Jerzego, gdzie każdy nabywca sadzonki tej jabłoni, najsmaczniejszej wśród renet, otrzyma także certyfikat pochodzenia drzewka – zapewniła Agata Dusińska, prezes GRH.

Sadzonki będą sprzedawane w kolejne piątki, aż do wyczerpania tegorocznych zapasów.

Na bazie renety landsberskiej jest gorzowskie masło jabłkowe. To produkt powstały w wyniku konkursu dla mieszkańców Gorzowa na najsmaczniejszą potrawę jabłkową, którą da się zamknąć w słoiku. W ten sposób powstał „Gorzowski Słoiczek Jabłkowy” z masłem w środku. Autorem przepisu jest mieszkanka Gorzowa, a na potrzeby pasteryzacji i produkcji masowej recepturę udoskonalił Krzysztof Marciniak, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych. Masło jest produktem promocyjnym Gorzowa, mieszkańcy mogą go spróbować lub zabrać do domu podczas miejskich eventów i wydarzeń. Trwają prace nad wprowadzeniem produktu na rynek.

Reneta landsberska została wyhodowana w naszym mieście w 1840 roku przez radcę prawnego Theodora Heinricha Otto Burchardta, syna nadburmistrza Landsberga. Drzewa owocowe były jego pasją. Mimo iż jabłoń została wyhodowana w latach 40, owoce zrodziła wiele lat później, bo dopiero w roku 1852, na kilka chwil przed śmiercią sadownika.

Jest bardzo mało wymagającą odmianą jabłoni. Jeżeli tylko posadzimy ją w warunkach jakie preferuje, będzie owocowała i zdrowo rosła. W okres owocowania wschodzi wcześnie, plonując obficie i przemiennie, co drugi rok. Lubi piaszczyste gleby o lekko kwaśnym odczynie i przewiewne miejsca. Owoce są zwykle duże lub średnie (8-10 cm), ich skórka jest gładka, ma zielono-żółtą barwę i jest pokryta delikatnym, pomarańczowym rumieńcem.

Miąższ jabłek jest delikatny, kruchy, soczysty i słodko-winny - doskonale nadaje się na szarlotkę, soki lub wino. Dojrzałość owoce osiągają w październiku, a do spożycia najlepsze są w grudniu lub w styczniu.

czytaj więcej


28 wrz
2020

Światowy Dzień Jabłka

W poniedzialek mamy wyjątkowe święto - Światowy Dzień Jabłka. Ten wyjątkowy owoc, jedzony nawet tylko raz dziennie, potrafi zdziałać cuda. Na czym polegają jego wyjątkowe właściwości?

czytaj więcej