Aktualności
17 paź
2020
Papugi nie marzną
Papugi z woliery na gorzowskim bulwarze, na okres jesienno-zimowy, zostały przeniesione do budynku Gorzowskiego Rynku Hurtowego. W wolierze pozostały ptaki z naszej strefy klimatycznej, m.in. gołębie.
W budynku na Targowej papugi mają włączone ogrzewanie, nad ich zdrowiem i doborem pokarmu czuwa weterynarz.
Papugi wrócą na bulwar wiosną, gdy temperatura w nocy nie będzie spadać poniżej dziesięciu stopni.
Woliera na bulwarze została otwarta w 2011 roku. Mieszkające w niej ptaki zostały dobrane tak, aby nie było między nimi konfliktów. Ich dokarmianiem zajmuje się pracownik GRH.
15 paź
2020
4 szybkie dania z dyni
Dynia króluje na stołach zwłaszcza w jesienne dni. Można z niej przygotować wiele ciekawych, a przy tym szybkich dań. Proponujemy cztery proste pomysły na pyszne potrawy z dyni.
Dynia jest niskokaloryczna, zawiera dużą dawkę beta-karotenów oraz mnóstwo witamin i minerałów, a dania z dyni są niezwykle proste do wykonania. Przekonaj się!
14 paź
2020
Wszystkich Świętych - licytacja miejsc handlowych
Wszystkich Świętych - licytacja miejsc handlowych.
14 paź
2020
Wszystkich Świętych - warunki licytacji miejsc handlowych
Warunki licytacji miejsc handlowych:
09 paź
2020
Rynek opanowały dynie
Kolejni klienci naszego targowiska wrócili do domu z sadzonką renety landsberskiej. A sam rynek opanowały dynie, które jednym kojarzą się ze zdrową i smaczną kuchnią, a innym z Halloweenem.
Dynie od lat królują na międzynarodowych stołach. Moda na te jesienne warzywa przywędrowała do Polski stosunkowo niedawno, przez co mieszkańcy naszego kraju podchodzą do potraw z dyni z rezerwą. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie.
Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco.
Dodatkowo dynia pomaga redukować tkankę tłuszczową, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie, przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry.
Dynia trafiła do Europy w XVI wieku od Inków, którzy znali kilkaset sposobów na jej przygotowanie. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy.
Zapraszamy do galerii - zdjęcia z naszego ryneczku.