Aktualności
18 lis
2021
16 lis
2021
Dynia to wdzięczne warzywo
Co można zrobić z dyni? Odpowiada mistrz kucharski Kamil Tużnik.
06 lis
2021
Jabłka za śmieci
Dzieci i ich rodzice z Przedszkola Miejskiego nr 29 „Kasztanowa Kraina” wzięły udział w sobotę (6 listopada) w akcji „Dbam o porządek i ład już od najmłodszych lat”. W nagrodę za posprzątanie pobliskiego parku otrzymały, ufundowane przez Gorzowski Rynek Hurtowy, pyszne i soczyste jabłka.
- Jest to inicjatywa wdrażania dzieci do dbania o nasze środowisko naturalne, zaczynając od przestrzeni, w której dziecko przebywa, żyje, rozwija się, czyli najpierw najbliższe otoczenie przedszkola, a z czasem i inne rejony Gorzowa – poinformowała Joanna Świątkowska, nauczycielka z „Kasztanowej Krainy”.
Akcja będzie powtarzana, a udział w niej jest dobrowolny; będzie odbywać się w soboty, gdy nie ma zajęć dydaktycznych, a opiekę nad dzieckiem będzie sprawował jego rodzica.
Sprzątających przedszkolaków jednorazowymi rękawiczkami wsparł Urząd Miasta, a workami i kontenerem na śmieci Inneko.
29 paź
2021
Znów gotowaliśmy dla naszych klientów
60 litrów zupy dyniowej i bagietki okraszone konfiturą z dyni z miodem rozdali w piątek wśród klientów ryneczku przy Jerzego kucharze i uczniowie z gorzowskiego "gastronomika".
Pokaz gotowania i degustację dla mieszkańców przygotowali Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych i Miasto Gorzów w ramach Festiwalu Dyni I Chryzantemy.
Wyjątkowej zupy i konfitury dyniowej próbował również prezydent miasta Jacek Wójcicki, który przyznał, że z dyni najbardziej lubi zarówno jeść, jak i gotować, właśnie zupę.
Na klientów, którzy odwiedzili targowisko GRH w ostatni piątek października, poza smaczną zupą, czekały i inne niespodzianki. Między innymi w zamian za dobrą odpowiedź o rodzaje dyń i nazwy potraw z tego warzywa otrzymywali w prezencie dynie lub donice z kolorową chryzantemą.
Wielkiemu gotowaniu z udziałem Kamila Tużnika, Bartosza Wicherka i Dawida Tullmanna oraz uczniów z "gastronomika" przyglądało się wieku gorzowian. Nie zabrakło pytań o ciekawe przepisy i rozmów o możliwościach kulinarnego przetworzenia tego popularnego jesienią warzywa.
Festiwal Dyni i Chryzantemy, który na ryneczku przy Jerzego odbył się po raz trzeci, ma na celu nie tylko promocję lokalnych producentów i handlowców, ale także przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
- Z roku na rok widzimy coraz większe zainteresowanie kupnem dyni na naszym ryneczku, za tym rośnie liczba dostawców. Także restauracje coraz częściej oferują potrawy z wykorzystaniem dyni. To dobrze, że wypracowała się już moda na spożywanie tego warzywa, na zdrową żywność – podkreśliła Agata Dusińska, prezes GRH.
Dyniowe gotowanie to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy - masło z renety lansberskiej oraz gorzowski barszcz wigilijny, który wspólne gotowali Paweł Salamon, Krzysztof Marciniak i Dawid Szkudlarek.
Miasto, GRH i „gastronomik” działają wspólnie po zawarciu we wrześniu 2020 porozumienia o współpracy, którego patronem jest prezydent miasta Jacek Wójcicki.
29 paź
2021
Zupa krem z dyni z oliwą koperkową i popcornem
Pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem warzyw okopowych, kurkumy i czosnku
Składniki:
800 g dyni
700 g marchew
50 g seler
50 g pietruszka korzeń
410 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
mały korzeń kurkumy
7 pomidor
0,5 l bulion
oliwa koperkowa
2 pęczki koperku
200 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
Dynie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa okopowe umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle. Dodajemy czosnek i dynię, wszystkie warzywa oraz kurkumę, podprawiamy solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 75 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do gotującego się wywaru. Zagotowany wywar blendujemy na jednolitą konsystencję.
Zagrzać oliwę ze szczyptą soli, koperek drobno posiekać, dodać do oliwy, ogrzewać na małym ogniu ok. 70 min. Miksujemy przez 5 min na małych obrotach, po czym zwiększamy moc i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji oliwy.