Podczas piątej edycji Nocnego Szlaku Kulinarnego, która odbyła się 29–30 sierpnia, mieszkańcy Gorzowa po raz kolejny mogli odkrywać smaki lokalnych restauracji. Bohaterką tegorocznego wydarzenia była śliwka, a bilans kulinarnego święta to 28 500 porcji degustacyjnych i 7000 wydanych kart. Samą śliwkę, z okolicznych sadów, można było zjeść na stoisku Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Najważniejsze wyróżnienie – sztandar „Królowej Gorzowskiej Gastronomii” – trafiło do Hotelu Mieszko, który zachwycił krokietem z szarpanej kaczki z sosem z węgierek. Nagrodę laureatom przekazał prezydent miasta, Jacek Wójcicki.
Zwycięzca otrzymał także miesięczną kampanię reklamową w radiu, fartuchy z logo Nocnego Szlaku Kulinarnego dla całej załogi oraz voucher o wartości 1000 zł netto na zakup urządzeń gastronomicznych.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Aneri, a trzecie – Restauracja Tabana Food & Music.
Do najlepszej dziesiątki Nocnego Szlaku weszły także:
-
Dobry Skład
-
Kogel Mogel
-
Restauracja Qubus Hotel
-
Kuchnia Manhattan
-
Enjoy Sushi Ramen Pizza
-
Restauracja Pasja
-
Hotel Gracja
W ramach wydarzenia nagrodzono również mieszkańców, którzy odwiedzili wszystkie lokale i najciekawiej opisali swoje ulubione danie. Najwyżej oceniona została poetycka recenzja pani Karoliny, zainspirowana propozycją Restauracji Aneri.