Do odpowiednio przygotowanego inspektu wysiewamy wybrane odmiany warzyw: kalafior, sałatę, brokuły, cebulę, por, ogórki, szpinak, paprykę oraz kwiatów: petunii, stokrotki, bratków, cynii czy werbeny
Do inspektu można również wysiać rzodkiewkę i szczypiorek na wczesny zbiór.
W przypadku sprzyjającej pogody, już pod koniec marca, bezpośrednio do gruntu możemy wysiewać nasiona warzyw t.j.: sałaty. cebuli, roszponki, trybuli, marchwi, rzodkiewki czy koperku. W celu ochrony wschodzących warzyw przed spadkami temperatur, grządki z nasionami możemy zabezpieczyć włókniną.
Jeżeli w lutym rozpoczęliśmy produkcję rozsady na kuchennym parapecie, należy ją przepikować. Jeśli planujemy do tego celu przeznaczyć plastikowe opakowania po produktach spożywczych, należy zadbać o to, aby w dnie każdego opakowania wykonać otwory w celu odprowadzania nadmiaru wilgoci.