Przejdź do treści Przejdź do wyszukiwarki
Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.
Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

Lubuskie Centrum Informacyjne

  • 11 kwietnia 2025

Wielkanoc jak z Reymonta – tradycja i smaki na gorzowskim ryneczku

Kolorowe pisanki, ludowe tańce, regionalne smakołyki i wyjątkowy stół reymontowski – tak wyglądała środa na ryneczku przy ulicy Jerzego w Gorzowie Wielkopolskim. Gorzowski Rynek Hurtowy zorganizował świąteczne wydarzenie promujące wielkanocne tradycje i lokalne produkty.

– Zaprosiliśmy do udziału najmłodszych gorzowian, a wspólnie ze szkołą gastronomiczną i Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przygotowaliśmy tradycyjny stół wielkanocny. Za chwilę tym, co się na nim znajduje, będziemy częstować wszystkich odwiedzających rynek – mówiła Joanna Kasprzak – Perka prezeska Gorzowskiego Rynku Hurtowego – Jak słyszycie – dzieje się dużo! W tej chwili trwają warsztaty pisankarskie – każdy może własnoręcznie ozdobić pisankę i zabrać ją ze sobą do domu.

Reymontowski klimat na gorzowskim ryneczku

Nowością tegorocznej edycji była prezentacja tzw. stołu reymontowskiego, inspirowanego opisami z „Chłopów” Władysława Reymonta – a konkretnie z części Wiosna. Jego aranżacji podjęli się przedstawiciele Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta, filii Zagroda Młyńska w Bogdańcu. Co ważne, wykorzystano wyłącznie produkty dostępne na gorzowskim ryneczku.

– Chcieliśmy przede wszystkim pokazać, że to, co jest na tym stole, można kupić u nas. Mamy jeszcze tydzień do świąt, więc każdy, kto chciałby mieć podobny stół – z tradycyjnymi, smacznymi produktami – może zrobić zakupy właśnie tutaj – kontynuowała prezeska GRH.

Sztuka na skorupce – warsztaty pisankarskie

Warsztaty pisankarskie przyciągnęły zarówno dzieci, jak i dorosłych. Uczestnicy poznawali różne techniki zdobienia jaj, w tym metodę rytowniczą, czyli wydrapywanie wzorów na zabarwionej skorupce.

– Cieszę się, że taka tradycja wciąż żyje i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dawniej używano do zdobienia igieł, gwoździ, kawałków metalu – wykorzystywano to, co dawała natura. Barwiono jajka w łupinach cebuli, szpinaku czy burakach. Każdy wzór można wydrapać – zwierzęta, kwiaty, architekturę – wszystko, co się tylko da lub sobie ktoś wymarzy – opowiadała Paulina Pieluszczak-Suchodolska z Koła Gospodyń Wiejskich “Stokrotki” w Trzebiczu.

Tradycja w smaku i w tańcu

Wielkanocny klimat dopełniał świąteczny poczęstunek przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych. Goście mogli skosztować wielkanocnej babki oraz białego barszczu.

W wydarzeniu wzięli udział także młodzi artyści z zespołu „Mali Gorzowiacy”, którzy zaprezentowali tańce ludowe i rozdawali przepisy na słynną „Babę Ćwierczakiewiczowej” z 1885 roku.

Kupuj świadomie – wspieraj polskie produkty

Do dyspozycji odwiedzających były także stoiska informacyjno-promocyjne Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Miejskiego Rzecznika Konsumentów – Wspieramy dzisiejsze wydarzenie i promujemy również nasze produkty w ramach kampanii „Kupuj Świadomie”. Zachęcamy, aby robiąc wielkanocne zakupy, wybierać polskie produkty oznaczone znakiem „Produkt Polski”. Warto czytać etykiety, sprawdzać, co zostało wyprodukowane w Polsce, i oczywiście kupować na lokalnych rynkach – mówił Marek Halasz, dyrektor oddziału KOWR w Gorzowie Wielkopolskim.

Całe wydarzenie zostało zorganizowane przez Gorzowski Rynek Hurtowy we współpracy z Urzędem Miasta Gorzowa Wielkopolskiego, Zespołem Szkół Gastronomicznych, Muzeum Lubuskim im. Jana Dekerta (filia Zagroda Młyńska w Bogdańcu), Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, zespołem tanecznym Mali Gorzowiacy oraz Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Gorzowie.