25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – święto ustanowione w 2013 roku, którego celem jest promocja rodzimych produktów spożywczych i wsparcie lokalnych producentów. Data nie jest przypadkowa – koniec sierpnia to czas pełni plonów, gdy na stołach królują świeże warzywa, owoce i tradycyjne przetwory.
Polska żywność – powód do dumy
Nasze produkty cieszą się uznaniem w kraju i za granicą. Polskie jabłka, miody, sery, mięsa czy wypieki słyną z jakości i smaku, a wiele z nich posiada unijne oznaczenia chroniące ich regionalny charakter. Kupując żywność od lokalnych wytwórców, wspieramy gospodarkę, rolników i krótszy łańcuch dostaw, a przy tym wybieramy świeże i bezpieczne jedzenie.
Święto producentów i konsumentów
Dzień Polskiej Żywności to okazja, by sięgnąć po to, co nasze – sprawdzone produkty, które łączą tradycję z nowoczesnością. To także moment, by docenić pracę rolników, przetwórców i wszystkich, którzy dbają o to, aby na naszych stołach gościły zdrowe i smaczne potrawy.