Smaki lasu
Smakiem Polski jest las i jego bogactwo, czyli dzikie zwierzęta, runo leśne, wszelkiego rodzaju grzyby oraz inne produkty, które można wykorzystać w kuchni.
Lasy stanowią 29,2% obszaru Polski. Na tle Europy jesteśmy raczej średniakami, jednak z czasem obszar ten ma się powiększać do 33% w roku 2050. Ze względu na rozwój rolnictwa drzewa najczęściej rosną na słabej jakości glebach, lecz produkty, które w zamian otrzymujemy, są najlepszej klasy. Średni wiek drzewostanu wynosi 60 lat.
W lasach żyje 65% gatunków zwierząt w Polsce, więc również spora część polskiej kuchni. To, na które zwierzęta można polować w danym okresie, reguluje kalendarz łowiecki. Dla przykładu w lutym można polować na jelenie szlachetne, dziki, muflony, tchórze, kuny, lisy, jenoty, szopy, norki, piżmaki i bażanty. Co ciekawe w niektórych częściach kraju przez cały rok istnieje możliwość polowania na dziki, dzięki czemu wiadomo, że dziczyzny w Polsce nie zabraknie.
Ze względu na skórę oraz mięso niektóre ze zwierząt uchodzą za bardziej pożądane, natomiast inne mniej. W Polsce rzadko poluje się np. na borsuki, prowadzące nocny tryb życia, natomiast wielkim upodobaniem myśliwi traktują sarny, jelenie i dziki.
Tradycyjnym łowczym daniem był bigos przygotowany na bazie mięsa z dzika, sarny, zająca. Dziś dobre polskie restauracje proponują m.in. stek i tatar z sarny, gulasz z jelenia, perliczki na róże sposoby, wybór polskich kiełbas na bazie dziczyzny oraz pasztety z zająca. Potraw jest tak dużo jak samych składników, wystarczy trochę własnej inwencji lub przejrzenie starych, polskich przepisów, by na nowo poznać nasz typowo polski smak.