Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Dzikie maliny i jeżyny są bardziej aromatyczne niż ich ogrodowe wersje. Mają także swoich zagorzałych zwolenników.

- Maliny i jeżyny znajdziemy od lipca do końca sierpnia. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu. Rewelacyjnie pachną i smakują. Nie należy ich długo przechowywać, bo tracą walory estetyczne i smakowe. W porównaniu do ogródkowych są niestety trochę mniejsze - przypominają Lasy Państwowe.

Maliny i jeżyny to niezwykle popularne owoce o działaniu leczniczym, przez co są one częstym składnikiem syropów wzmacniających, jak i tych stosowanych podczas przeziębienia. Owoce te doskonale wspierają odporność, jak i poprawiają wygląd skóry. Co ważne, posiadają też znaczną ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga odchudzanie oraz prawidłowe działanie jelit

Maliny charakteryzują się większymi wartościami odżywczymi. Powszechnie wykorzystuje się jako owoce o działaniu rozgrzewającym i podnoszącym odporność organizmu. Stanowią bowiem źródło witaminy C, antocyjanów, garbników. Ponadto w owocach znajdują się takie minerały jak: potas, magnez, żelazo. Maliny to owoce znane przede wszystkim jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Jeżyny w swym składzie zawierają cenne antyoksydanty, witaminę A i witaminę E oraz potas, wapń i fosfor.

Jak się przygotować na owocobranie? Lasy Państwowe zalecają przede wszystkim, abyśmy przyszli do lasu w starych ubraniach, gdyż wszystkie owoce leśne dość łatwo zgnieść, ale najbardziej brudzą jagody. Palce są dosłownie granatowe, także każde dotknięcie bluzki czy spodni kończy się plamą. Warto także założyć długie spodnie – szczególnie przy zbieraniu jeżyn długie spodnie ochronią przed kolcami czy kleszczami.

Leśnicy przypominają, że na owcach malin i jeżyn znajdują się drobnoustroje. Ich spożycie może grozić bólem brzucha, wymiotami i biegunką. Dlatego przed zjedzeniem należy je dokładnie opłukać wodą.

źródło: kalendarzrolnika.pl