Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Sierpień to kolejny letni miesiąc, a jednocześnie szczyt sezonu owocowo-warzywnego. Wszystko jest pyszne, aromatyczne i kuszące. Na ryneczku przy Jerzego pojawiają się kolejne apetyczne produkty. Jeśli kierujesz się sezonową filozofią w kuchni sprawdź jakie warzywa i owoce warto kupować w sierpniu

Hity warzywne sierpnia

Dynia – sezon na dynie trwa od sierpnia do listopada. Jest warzywem bogatym w witaminy – C, D, B1, B2, PP oraz składniki mineralne. Zawiera także sporą dawkę kwasu foliowego i  beta-karotenu. Dynię możesz smażyć, gotować, piec i marynować. Z jej miąższu przygotujesz pyszną zupę. Oprócz miąższu w kuchni popularne są pestki z dyni, które także obfitują w liczne składniki – żelazo, magnez, miedź i potas.

Skorzonera – korzenie skorzonery zbiera się od sierpnia do listopada. Skorzonera znana jest także pod nazwą wężymord i czarny korzeń. Warzywo to zawiera cenne składniki – potas, magnez, sód, żelazo, karoten, wapń i witaminy: E, B1, B2, i C. Skorzonera w smaku przypomina szparagi, możesz przygotować ją w piekarniku, grillować czy smażyć. Skorzonera to trochę zapomniane warzywo, które teraz wraca do łask.

Karczochy – w Polsce zbierane od sierpnia do października. Karczochy są źródłem witamin PP, C i z grupy B oraz karotenu, żelaza, sodu, potasu. Zawierają błonnik. Jadalną częścią tego warzywa są główki kwiatostanów po usunięciu stwardniałych łusek okrywy. Możesz je gotować, smażyć i piec.

Brukiew – zbierana jest od sierpnia do listopada. Dawniej składnik codziennej kuchni polskiej, dziś po latach zapomnienia wraca. Warzywo to cechuje zawartość sporej ilości składników odżywczych. Brukiew jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, A i K, a do tego wiele składników mineralnych: wapnia, fosforu, sodu, magnezu miedzi i żelaza. Znajdziesz w niej także sporo błonnika, beta-karotenu i substancje antyrakowe. Brukiew możesz jeść na surowo, piec, gotować, dusić i kisić. Przygotujesz z niej zupę, surówki czy zapiekanki.

W dalszym ciągu dostępne są także warzywa, które zaczęły pojawiać się już w lipcu, a nawet czerwcu – pomidory, papryka, patisony, cukinia, bakłażan, kukurydza, bób, szpinak i kalafior.

Owoce sierpnia

Aronia – owoce aronii dojrzewają w sierpniu. Aronia należy do roślin leczniczych ze względu na dużą zawartość antocyjanów, witamin: C, E, PP i  z grupy B oraz soli mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo. Surowe owoce są dość cierpkie, dlatego rzadko spożywa je się w takiej postaci, częściej jako: dżemy, konfitury, soki i nalewki.

Czarny bez – bardzo popularna roślina, występuje na obszarze całego kraju, rośnie dziko, ale jest także uprawiana. Kwiaty zbiera się od maja do czerwca, natomiast owoce od sierpnia do października. Nie mogą być spożywane na surowo. Można z nich przygotować – dżemy, konfitury, syropy, soki, nalewki i wina. Czarny bez ma silne właściwości antyoksydacyjne, antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego często wykorzystywany jest jako środek wzmacniający odporność.

Dzika róża – w zależności od odmiany owoce zbiera się od sierpnia nawet do października. W kuchni wykorzystywana do sporządzania: konfitur, dżemów, syropów, soków, nalewek i win. Owoce dzikiej róży to bomba witaminowa – sporo witaminy C oraz A, B1, B2, E, K.

Mirabelka – można je spotkać już w lipcu, a dostępne są do września. W zależności od odmiany mogą mieć różny kolor od jasnożółtego do czerwonego. Często jadane na surowo. Możesz wykorzystać je także do przygotowania dżemów, konfitur, soków i kompotów. Owoce te są świetnym dodatkiem do deserów, ciast, nalewek oraz wódki.

Jabłka – w przypadku tych owoców sezon rozpoczyna się już w lipcu, a kończy nawet w listopadzie, w zależności od gatunku, a jest ich naprawdę sporo - papierówka, malinówka, lobo, złota reneta… Najczęściej jadane na surowo, gotowane lub pieczone. Mają bardzo szerokie kulinarne zastosowanie: ciasta, desery, sałatki, surówki oraz jako dodatek do dań głównych. Z jabłek można przygotować popularny ostatnio cydr.

Na ryneczku spotkasz jeszcze sporo innych sezonowych pyszności – agrest, brzoskwinie, jagody, jeżyny, maliny i porzeczki.

Zapraszamy w poniedziałki, środy, piątki i soboty!