Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

W ten weekend w Gorzowie odbędzie się impreza określana jako najsmaczniejsza. Restauratorzy będą przygotowywać dania, w skład których musi wejść szparag, a mieszkańcy je degustować i wybierać najlepsze.

Nocny Szlak Kulinarny zaplanowano na piątek 16 czerwca (w godzinach 16.00-24.00) i na sobotę 17 czerwca (w godzinach 13.00-24.00).

Karty Nocnego Szlaku Kulinarnego będą dostępne w punkcie obsługi, który będzie na Starym Rynku. Tam trzeba pobrać kartę, odwiedzić minimum cztery lokale, kupić danie degustacyjne, odebrać pieczątkę, opisać krótko, ale kreatywnie najlepsze danie na szlaku i wrzucić kartę do urny, która będzie na Starym Rynku.

Tam też na uczestników Szlaku będą czekać, oprócz mapki z zaznaczonymi lokalami biorącymi udział w Szlaku, także inne atrakcje; m.in. malowanie twarzy, stoiska z produktami regionalnymi i z … szparagami.

Gorzowscy restauratorzy z dużym zaangażowaniem przystąpili do uczestnictwa w tegorocznym Nocnym Szlaku Kulinarnym. Zainteresowanie udziałem w rywalizacji rośnie z roku na rok; w tym zgłosiło się rekordowe 37 lokali gastronomicznych.

W ramach kulinarnej rywalizacji każda z restauracji przygotuje jedno degustacyjne danie/przekąskę/napój na bazie produktu, którym są szparagi. Będzie ono przygotowywane na koszt lokalu, a cena porcji degustacyjnej nie może przekroczyć 15 zł.

Każdy lokal biorący udział w Nocnym Szlaku Kulinarnym ubiega się o tytuł „Królowej/Króla Gastronomii” i będzie oceniany przez mieszkańców.

Każdy z nich po zakupie degustacyjnego dania/przekąski/napoju otrzyma pieczątkę z logo lokalu na swojej karcie do głosowania, a następnie oceni zakupione danie/przekąskę/napój według trzech kategorii; smak, prezentacja potrawy i obsługa lokalu. W każdej kategorii można zdobyć maksymalnie pięć punktów, w skali od 1 (najniższa ocena) do 5 (najwyższa).

W ubiegłym roku podczas Nocnego Szlaku Kulinarnego wydano ponad 17 tysięcy porcji degustacyjnych.