Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Szparagi mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Tym bardziej, że sezon trwa zdecydowanie za krótko. Przed przystąpieniem do przygotowania dania warto wiedzieć, jak ugotować szparagi, by były miękkie, jędrne i zachowały swoje właściwości.

  • Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki. Zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca. Sam złamie się w odpowiednim miejscu. Białe szparagi obierz.
  • Szparagi wstaw pionowo do wysokiego garnka. Możesz związać je sznureczkiem lub gumką.
  • Wlej tyle wody, aby główki szparagów wystawały ponad jej powierzchnię.
  • Wsyp 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj masło lub oliwę z oliwek.
  • Zielone szparagi gotuj około 5 minut, a białe około 8 minut.
  • Odcedź i odstaw.
  • Ugotowane szparagi dodawaj do różnych dań i podawaj jako dodatek do potraw mięsnych.