Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Zdrowe pożywienie, najlepiej lokalne i przede wszystkim, zgodne z sezonowością, jest dobre dla Ciebie i dla środowiska. Dietetycy i ekolodzy zgodnie radzą, aby kupować wyłącznie sezonowe owoce i warzywa od lokalnych producentów, dzięki czemu wspieramy gospodarkę własnego regionu i aby żywić się świeżym jedzeniem i przyjmować z niego wszystkie dobroczynne właściwości, co pomoże nam stawić czoła każdej porze roku.

Marzec to miesiąc przejściowy, również dla natury: kontynuowane są zbiory typowo zimowe, ale jednocześnie pojawiają się nowalijki zwiastujące nowy sezon. Pierwsze pomagają zwalczyć sezonowe dolegliwości, które mogą pojawić się wraz z nagłymi zmianami temperatur, a drugie są bogate w witaminy, zwłaszcza C, i pomagają nam się oczyścić i ugasić pragnienie. Jeśli lubisz smak zimowych owoców, sugerujemy przygotowanie przetworów lub marmolad, idealnych do zdrowych śniadań i podwieczorków.

Bogactwo i różnorodność to cechy charakterystyczne marcowego warzywniaka, w którym znajdziemy liczne nowości oraz produkty typowo zimowe. Nadal dostępne są koper włoski, kalafior, rzepa brokułowa - już niedługo - grzyby i dynia, jednak wkrótce pojawi się brukselka, szpinak, cykoria, solanka sodowa, sałata i szparagi, wyśmienite w wielu wiosennych przepisach. Trochę koloru? Rzodkiewki i buraki pojawiają się właśnie w marcu. Smacznego, czekamy na Was na ryneczku przy Jerzego!