Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Trwa majówka, a jej nieodłącznym elementem jest grillowanie. Do grillowania nadaje się nie tylko mięso, warto skorzystać z warzyw, a najlepsze kupisz od rana u nas – na ryneczku przy Jerzego.

Jeśli zdecydujemy się na grillowanie warzyw, poszukajmy produktów świeżych, sezonowych i kolorowych. Dostarczą nam one niezbędnych składników odżywczych i witamin, a przy okazji będą się świetnie prezentować na stole.

Warzywa powinny być świeże, o temperaturze pokojowej. Warzywa mrożone lub częściowo mrożone nie nadają. Warzywa przed położeniem na grilla myjemy i kroimy w słupki lub grube talarki.  Oprócz kukurydzy większość warzyw nie nadaje się do grillowania w całości - będą wtedy przypieczone z zewnątrz i surowe w środku, a ich pieczenie będzie bardziej czasochłonne.

Warzywa twarde możemy położyć bezpośrednio na grillu (należy wtedy pamiętać o pokrojeniu je w większe kawałki, żeby nie spadły). Warzywa miękkie powinniśmy piec na specjalnie do tego przeznaczonej tacy lub folii aluminiowej.

Przed położeniem na grilla, warzywa warto posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, ewentualnie olejem. To zapobiegnie ich przypaleniu i nada wyjątkowy smak. Można je także wcześniej przyprawić, choć nie jest to konieczne. Należy pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko (wystarczy 4-10 minut w zależności od produktu), dlatego należy ich stale doglądać.

Czy można grillować także owoce? Oczywiście! Na grilla możemy rzucić ananasa, jabłka, banany, mango. Zasada jest prosta - jeśli owoc nadaje się do pieczenia, nadaje się też do grillowania.

Smacznego!