Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Na klientów ryneczku przy Jerzego podczas piątkowych zakupów czekała niespodzianka; degustacja zupy chrzanowej. Tuż przed wielkanocnymi świętami kucharze i uczniowie gorzowskiego „gastronomika” przygotowali przepis na świąteczną zupę z dodatkami. Wszystkie niezbędne produkty do jej przygotowania można kupić na miejskim targowisku.

To kolejna wspólna kulinarna akcja Gorzowskiego Rynku Hurtowego i Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz Urzędu Miasta. Wcześniej na ryneczku przy Jerzego dwukrotnie gotowano „barszcz po gorzowsku” i zupę dyniową. Wszystko na żywo, z aktywnym udziałem klientów. Tym razem gotowanie odbyło się w murach szkoły, bo aura pokrzyżowała plany na gotowanie w plenerze.

Niemniej zainteresowanych smakiem „gorzowskiej chrzanowej” nie brakowało. Dla klientów przygotowano również żywe palmy wielkanocne od kupców targowiska.

Uczniowie - adepci sztuki kulinarnej rozdali kilkaset porcji „gorzowskiej chrzanowej”.

Do jej przygotowania użyto produktów wyłącznie od lokalnych producentów, m.in. świeży chrzan, cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki.

Od września 2020 roku Zespół Szkół Gastronomicznych, Gorzowski Rynek Hurtowy i Miasto łączy oficjalne porozumienie, w ramach którego w trosce o pielęgnowanie kulinarnych tradycji oraz zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian, realizowane są wspólnie akcje na ternie miasta. W ubiegłym roku, w ramach ogłoszonego przez ONZ Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw, zdrową i kolorową żywnością częstowano m.in. gorzowskie mamy, kierowców MZK, pionierów miasta czy uczestników koncertów odbywających się w ramach cyklu „Dobry Wieczór Gorzów”.