Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Wywar

Składniki:

Ziele angielskie 3 szt.

Liść laurowy 3 szt.

Marchewka 2 szt.

Cebula 2 szt.

Kości wołowe 0,5 kg

Udko z indyka 2 szt.

Por 1 szt.

Natka pietruszki ½ pęczka

Sól szczypta

Pieprz szczypta

Goździki 2 szt.

Woda 2 l

Wykonanie: Mięso opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą. Wstawiamy na palnik i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy wszystkie składniki wywaru (cebulę opalamy), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko.

Składniki:

Pietruszka 2 szt.

seler 1 szt. mała

por biała część

ziemniaki 3 szt.

chrzan korzeń do smaku

śmietana 30% 0,5 l

Wykonanie: Warzywa pokrojone w cząstki przekładamy do odcedzonego wywaru. Gotujemy do miękkości, blendujemy na jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.

Oliwa koperkowa

Składniki:

1 pęczek koperku

200 ml oliwa z oliwek

sól szczypta

Wykonanie: Oliwę podgrzewamy w rondelku ze szczyptą soli, koperek rozdrabniamy nożem i dodajemy do oliwy, ogrzewamy ok. 10 minut, aby uwolnić naturalne olejki eteryczne z koperku.

Za pomocą blendera miksujemy, aż do powstania gładkiej konsystencji.

Popcorn

Składniki: Kasza gryczana palona, olej rzepakowy, sól.

Wykonanie: Rozgrzać olej, wrzucać powoli porcje kaszy, smażyć do momentu otworzenia się ziarna. Wyciągamy za pomocą metalowego sitka, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwając nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe ziarna oprószyć szczyptą soli.

Gotową zupę porcjujemy do talerza, za pomocą łyżeczki na wierzch dajemy kilka kropel oliwy koperkowej oraz kilka sztuk popcornu. Gotowe, smacznego!