Przepis na zupę - krem chrzanową
Wywar
Składniki:
Ziele angielskie 3 szt.
Liść laurowy 3 szt.
Marchewka 2 szt.
Cebula 2 szt.
Kości wołowe 0,5 kg
Udko z indyka 2 szt.
Por 1 szt.
Natka pietruszki ½ pęczka
Sól szczypta
Pieprz szczypta
Goździki 2 szt.
Woda 2 l
Wykonanie: Mięso opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą. Wstawiamy na palnik i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy wszystkie składniki wywaru (cebulę opalamy), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko.
Składniki:
Pietruszka 2 szt.
seler 1 szt. mała
por biała część
ziemniaki 3 szt.
chrzan korzeń do smaku
śmietana 30% 0,5 l
Wykonanie: Warzywa pokrojone w cząstki przekładamy do odcedzonego wywaru. Gotujemy do miękkości, blendujemy na jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.
Oliwa koperkowa
Składniki:
1 pęczek koperku
200 ml oliwa z oliwek
sól szczypta
Wykonanie: Oliwę podgrzewamy w rondelku ze szczyptą soli, koperek rozdrabniamy nożem i dodajemy do oliwy, ogrzewamy ok. 10 minut, aby uwolnić naturalne olejki eteryczne z koperku.
Za pomocą blendera miksujemy, aż do powstania gładkiej konsystencji.
Popcorn
Składniki: Kasza gryczana palona, olej rzepakowy, sól.
Wykonanie: Rozgrzać olej, wrzucać powoli porcje kaszy, smażyć do momentu otworzenia się ziarna. Wyciągamy za pomocą metalowego sitka, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwając nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe ziarna oprószyć szczyptą soli.
Gotową zupę porcjujemy do talerza, za pomocą łyżeczki na wierzch dajemy kilka kropel oliwy koperkowej oraz kilka sztuk popcornu. Gotowe, smacznego!