Jak prawidłowo siać warzywa
- Weź świeże podłoże
Nie wykorzystuj ziemi z własnego ogrodu, nawet jeśli jest pierwszorzędnej jakości; mogą w niej pozostawać uśpione zarazki i nasiona chwastów, które tylko czyhają, by zaatakować.
- Nie siej zbyt gęsto
Jeśli zbyt gęsto wysiejesz nasiona, zmusisz rośliny do konkurencji między sobą już od pierwszych chwil życia, a to nie sprzyja zdrowemu i silnemu wzrostowi.
- Użyj niskich doniczek lub kuwet
Do produkcji parapetowej rozsady wykorzystaj niskie i płaskie doniczki - małe siewki do wzrostu nie potrzebują hektolitrów ziemi w olbrzymich donicach.
- Podlewaj wodą kranową
Do podlewania zawsze i wszystkiego najlepsza jest deszczówka, z jednym wyjątkiem - oprócz doniczkowych wysiewów. Te są stosunkowo delikatne, a w wodzie deszczowej mogą znajdować się patogeny.
- Znajdź jasne i ciepłe miejsce
W zimnej i wilgotnej ziemi wiele nasion szybciej spleśnieje i zgnije, zanim wykiełkuje.
- Okryj wysiewy folią
Aby zatrzymać wilgoć w podłożu i utrzymać w miarę stałą temperaturę tuż nad nim, doniczki z wysianymi nasionami okryj przezroczystą folią.
- Nie używaj nawozów
Zakupiona ziemia ogrodnicza zawiera tyle składników odżywczych, by wystarczyły roślinom na około 5-6 tygodni wzrostu.
- Nie zniechęcaj się niepowodzeniami; za rok znów będzie wiosna!