Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Marzec w ogrodzie jest bardzo ważnym miesiącem, gdyż wreszcie zawita do nas upragniona wiosna. Kończymy cięcie drzew owocowych i sadzimy młode drzewa owocowe – jabłonie, grusze, morele i brzoskwinie.

Gorzowski Rynek Hurtowy szczególnie zachęca do posadzenia jednego z symboli naszego miasta – renety landsberskiej, którą będzie można kupić w drugiej połowie miesiąca na ryneczku przy Jerzego.

Aby zapewnić zdrowy wzrost drzew i obfite plony w naszym ogrodzie, powinniśmy regularnie, corocznie przeprowadzać cięcie drzew i krzewów owocowych. Poprzez cięcie możemy nadawać młodym roślinom pożądane kształty i stymulować wyrastanie nowych, silnych pędów. Zmniejszenie liczby gałęzi sprzyja lepszemu dostępowi światła do wnętrza korony, a także poprawia przewiewność, co w efekcie sprawia, że liście i pędy szybciej obsychają po opadach deszczu oraz nocnej rosie.

Opryski drzew owocowych w marcu pozwalają uniknąć groźnych chorób roślin, których zwalczenie w późniejszym terminie często bywa już niemożliwe. Dlatego, obok cięcia drzew, są one jednymi z najważniejszych wiosennych zabiegów w ogrodach i sadach.

Od początku marca wysiewamy nasiona do produkcji rozsady warzyw. W tym terminie wysiewamy warzywa kapustne, takie jak kalarepa, kalafior, kapusta głowiasta i brokuły. W marcu siejemy też sałatę masłową i kruchą, które nieco później będziemy przesadzać bezpośrednio do gruntu. W drugiej połowie marca do doniczek lub skrzyneczek wysiewamy paprykę i pomidory.

Marzec to czas sadzenia na balkonach kwitnących wiosną roślin dwuletnich. Od wielu lat hitem w tym okresie jest bratek ogrodowy. Bratki na ryneczku przy Jerzego będą dostępne w niezliczonej ilości barw i w różnych rozmiarach. Tak szeroki wybór zadowoli nawet najbardziej wymagających nabywców.

Reneta landsberska została wyhodowana w naszym mieście w 1840 roku, jest bardzo mało wymagającą odmianą jabłoni. Jej smak zależy od tego, gdzie i w jakich warunkach jest posadzona - idealnym dla niej będzie miejsce przewiewne, w pełnym słońcu. Miąższ jabłek jest delikatny, kruchy, soczysty i słodko-winny - doskonale nadaje się na szarlotkę, soki lub wino. Owoce dojrzałość osiągają w październiku, a do spożycia najlepsze są w grudniu lub w styczniu.