Warzywa i owoce we wrześniu
Wrzesień to miesiąc, w którym pełną parą ruszają śliwki, rzodkiewki, wiele odmian jabłek, gruszek i świeża żurawina 🙂 No i cała masa warzyw, które były dostępne w sierpniu.
Nie wiem, czy spotkaliście się z czymś takim, jak wartość ORAC – jest to wskaźnik określający zdolność przeciwutleniającą pokarmów. Wskaźnik ten został obliczony i opracowany przez Instytut ds. Procesu Starzenia (National Institute on Aging) w amerykańskich laboratoriach National Institutes of Health (NIH). Krótko mówiąc im wyższy ORAC pokarmów, tym większą mają zdolność przeciwutleniającą. Produkty takie zapobiegają procesom starzenia oraz chronią przed wieloma chorobami, np. nowotworami. Z wysokiej ilości ORAC słynie np. czerwone wino.
A czemu o tym piszemy? Bo prawie wszystkie owoce, które są dostępne we wrześniu, mają jedną z najwyższych ilości ORAC – śliwki, świeża żurawina, jabłka, gruszki, brzoskwinie, borówki i maliny.