Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Sezon na fasolkę w pełni. To lekkie, zdrowe warzywo, idealne na letni obiad, przekąskę, czy kolację. Świetnie nadaje się jako samodzielna sałatka lub dodatek m.in. do makaronu.

Fasolka jest świetnym źródłem błonnika, wypełni nam brzuch i sprawi, że długo nie będziemy głodni. Poza tym jest bardzo mało kaloryczna – ok. 30 kcal na 100 gr, zatem możemy ją jeść bez obaw (oczywiście, jeśli tylko nie polejemy jej tłustym sosem lub podamy z toną bułki tartej). Jest świetnym warzywem dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków cukru we krwi. Fasolka ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego, witaminy C i potasu, a także jest źródłem antyoksydantów w naszej diecie. Z powodzeniem może zastąpić posiłek mięsny w diecie – jej skład białka jest zbliżony do białka, które posiada m.in. wołowina.

Świeżą fasolkę możemy zamrozić i cieszyć się nią, kiedy minie sezon. Należy przed tym ją tylko obrać.