Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się.

W upalne dni można po niego sięgnąć zamiast wody czy soków owocowych. Powinny o tym pomyśleć zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca, gdyż ogórek dodatkowo zawiera potas (136-147 mg/100 g), który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi.

Ogórek swój kolor zawdzięcza chlorofilowi – zielonemu barwnikowi, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. W związku z tym ogórki są polecane m.in. osobom mającym nieświeży oddech i zmagające się z przykrym zapachem potu.

Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich, które odkwaszają organizm. W związku z tym m.in. po te warzywa powinny sięgać osoby, które zmagają się z częstymi infekcjami, mają mało energii, czują się zmęczone, mają problemy z koncentracją i pamięcią, a także pogorszył się stan ich cery, ponieważ są to objawy sugerujące zakwaszenie organizmu.

Ogórek powinny uwzględnić w jadłospisie osoby zmagające się ze zgagą. Ogórki zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku, podobnie jak marchewka, ziemniaki, sałata zielona i buraczki. Indeks glikemiczny ogórka jest niski i wynosi 15, w związku z tym mogą włączyć go do swojej diety osoby chore na cukrzycę.

Ogórek jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce.  Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ilości wydzielanego sebum, zamykają rozszerzone pory i działają kojąco na podrażnienia. Poza tym delikatnie rozświetlają skórę. Z kolei szampony ogórkowe są polecane do włosów przetłuszczających się ze skłonnością do przesuszania.