Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Cukinii na rynku nie brakuje... słyszeliście o ketchupie z cukinii? ja nie, ale już mam ochotę wypróbować, sprawdzony przepis oczywiście od Pani Agnieszki @gaskawdomu ->

Dzień dobry🤗....ketchup z cukinii dostałam go od Beaty @ataeb7 - zmieniłam tylko ilość cukru i cebuli ,chociaż drugą partię zrobiłam bez dodatku cebuli i nam najbardziej smakował (czytaj "nastolatką"😃😜-)z-sos idealny do pizzy,kanapek i makaronu - bardzo fajny przepis jak macie nadmiar cukinii... bardzo polecam😃 °Ketchup z cukinii: - 1,5-2 kg cukinii (bez skórki i pestek -wszystko zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
- ok. 250 g cebuli (kroimy w piórka albo pomijamy -mojej rodzince najbardziej smakował bez dodatku cebuli )
- ok.2 łyżki soli
- 1 szkl.cukru (można dać więcej -trzeba próbować i dostosować smak)
- ok.1 -2 łyżki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 600 g przecieru pomidorowego (dużo ale warto dodać do smaku aby bardziej smakował jak ketchup)
- 3/4 szklanki octu
Cebulę (można pominąć) i cukinię zasypać solą i pozostawić na około 4 godziny -później wszystko łącznie z sokiem zblendować -przełożyć do garnka -dodać cukier,papryki (ostrą i słodką), koncentrat pomidorowy -gotujemy ok. 20 minut, często mieszając,dodać ocet,zagotować,przelać gorący do słoiczków i zakręcić -odwrócić do góry dnem..... i gotowe😃