Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

     

      W niedzielę była pierwsza możliwość zajrzenia we wszystkie zakamarki Areny Gorzów. Wielu zwiedzających skorzystało z okazji i udało się także do stojącego przed halą dużego, oświetlonego, białego namiotu, skąd wydobywały się smakowite zapachy. A tam czekał na nich Pascal Brodnicki - francusko-polski kucharz, autor książek kucharskich.

      Znany prezenter telewizyjny nie tylko opowiadał, jak gotować pierogi i inne przysmaki kulinarne, ale wspierany przez nauczycieli i uczniów „gastronomika” umożliwiał zrobienie pierogów własnoręcznie. Było wielu chętnych; najmłodszy miał trzy lata, najstarszy przyznał, że już nie pamięta jak długo jest emerytem. Wszyscy, pod okiem instruktorów, mogli zrobić swoje pierogi i je skonsumować, popijając barszczem po gorzowsku, który był gotowany dzień wcześniej, podczas otwarcia hali Arena.

      Pascal Brodnicki przyznał, że pierogi są jego ulubioną potrawą i że we Francji do farszu używa się także owoców morza; krewetek, małż, a nawet … ślimaków.

      Czterej szefowie kuchni, nauczycieli gorzowskiego „gastronomika”, pokazywali, jak zrobić idealne ciasto do sporządzenia świątecznych pierogów, a także co potrzeba i jak zrobić  farsz do pierogów; nie tylko ten najbardziej znany, z kapustą i grzybami, ale także z pieczonej dyni oraz z soczewicy i warzyw. Szczegóły w galerii zdjęć.

      To był przesmaczny weekend, a my zapraszamy na ryneczek przy Jerzego na przedświąteczne zakupy.

Galeria zdjęć