Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

SKŁADNIKI

 4 porcje

  • 500 g dyni, zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy
  • 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE 

  • Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
  • Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu, aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
  • Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić, czy nie trzeba doprawić solą.

PROPOZYCJA PODANIA

4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz.