Aktualności
05 paź
2022
Finał Polski od kuchni
Gorzowski Rynek Hurtowy z okazji jubileuszu 25-lecia działalności zaprosił w czerwcu br. do Gorzowa festiwal „Polska od kuchni”, na którym swoje umiejętności prezentowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z różnych części kraju, także z lubuskiego. 1 października w Warszawie odbył się ogólnopolski finał festiwalu.
- Festiwal w przyszłym roku ponownie zagości w Gorzowie - zapewniła prezes GRH Agata Dusińska.
Promowanie lokalnej kultury i pielęgnacja tradycji to główne założenia festiwalu „Polska od kuchni”, którego celem jest prezentacja lokalnych produktów i kulinarnego dziedzictwa z różnych stron Polski.
W ramach wydarzenia odbywają się pokazy i warsztaty kulinarne, eksponowane są lokalne produkty, a także trwają rywalizacje pomiędzy Kołami Gospodyń Wiejskich, które promują lokalną tradycję i dają możliwość posmakowania pysznego jedzenia z różnych zakątków Polski.
Przez 16 tygodni poprzedzających finał, festiwal „Polska od kuchni” gościł kolejno w każdym z województw Polski. Mieszkańcy miast mogli poznać smaki z różnych regionów i wybrać te, które najbardziej przypadły im do gustu, jednocześnie wzbogacając się o wiedzę dotyczącą lokalnych zwyczajów.
Festiwal w finałowym momencie na błoniach PGE Narodowego, zgromadził blisko 150 Kół Gospodyń Wiejskich i wystawców z całego kraju.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
27 wrz
2022
Dzień Jabłka
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. W środę (28 września) obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Przy tej okazji warto przypomnieć, że Polska jest największym producentem tych owoców w Europie, a ich wysoka jakość jest ceniona przez konsumentów na całym świecie.
Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Wg szacunków GUS, w naszym kraju zebrano w zeszłym roku ok 3,4 mln ton tych owoców. Polskie jabłka są doceniane na całym świecie również ze względu na unikatowy smak. Zdaniem sadowników, kluczem do sukcesu jest klimat; występujące w Polsce różnice temperatur między ciepłymi dniami i chłodnymi nocami sprawiają, że polskie owoce uzyskują unikalny, głęboki smak.
Jabłka, to nasz prawdziwy hit eksportowy i jeden z symboli polskiego rolnictwa za granicą. Warto doceniać je przez cały rok.
- Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej – przekonuje prof. dr hab. Dariusz Włodarek – lekarz, dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Światowy Dzień Jabłka to najlepszy moment, aby wspomnieć o diecie Polaków. Mimo tego, że jesteśmy światową jabłkową potęgą, a jabłka mają wiele walorów zdrowotnych, Polacy spożywają ich wciąż za mało. Badania przeprowadzone przez Kantar w ramach akcji „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” wskazują, że 40% konsumentów spożywa jabłko tylko raz w tygodniu lub w ogóle.
23 wrz
2022
Rozpoczęła się jesień
Czym różni się jesień kalendarzowa i astronomiczna? Im dalej od wakacji, tym częściej pojawia się to pytanie. Miłośnicy trzeciej pory roku wypatrują już drzew skąpanych w żółciach i czerwieniach. Wiele osób czeka na „złotą polską jesień” oraz spacery, podczas których pod nogami plączą się kasztany i żołędzie, a spadające z drzew liście mienią się pięknymi kolorami.
Jesień kalendarzowa wypada zawsze tego samego dnia. Jej data jest stała, natomiast pierwszy dzień astronomicznej jesieni jest zależny od równonocy jesiennej. W 2022 roku jesień kalendarzowa i astronomiczna wypadają tego samego dnia – 23 września.
15 wrz
2022
Wśród Lubuskich Liderów Biznesu
12 września podczas uroczystej gali w Filharmonii Gorzowskiej, organizowanej przez Zachodnią Izbę Przemysłowo-Handlową, kilkanaście firm odebrało statuetki i certyfikaty w konkursie Lubuski Lider Biznesu i Lubuski Lider Innowacji, a wśród nich Gorzowski Rynek Hurtowy.
Konkurs Lubuski Lider Biznesu organizowany przez Zachodnią Izbę Przemysłowo-Handlową, ma na celu promowanie najlepszych przedsiębiorstw mających swoją siedzibę na terenie województwa lubuskiego. W tym roku członkowie Kapituły wybrali zwycięzców i przyznali certyfikaty w czterech kategoriach Lubuskiego Lidera Biznesu oraz Lubuskiego Lidera Innowacji: mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw. Przyznane zostały również wyróżnienia dla firm w kategoriach „Społeczna Odpowiedzialność Biznesu” oraz „Debiut Roku”.
Nasza spółka została wyróżniona w kategorii „małe przedsiębiorstwa”.
- Ciekawie już było, teraz życzę Wam, a także samorządom, które są dla Was – przedsiębiorców naturalnymi partnerami, by było spokojnie i stabilnie, choć mam świadomość, że przed nami jeszcze wiele trudnych wyzwań – powiedział prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki.
Organizatorami tegorocznej gali finałowej konkursu Lubuski Lider Biznesu i Lubuski Lider Innowacji była Zachodnia Izba Przemysłowo-Handlowa, Gazeta Lubuska, Marszałek Województwa Lubuskiego oraz Gospodarczy Bank Spółdzielczy w Barlinku, który świętował swój jubileusz 75-lecia. To była XIII edycja konkursu, który wyróżnia i docenia najlepsze firmy w naszym regionie.
Uroczystość zakończył występ Marka Konarskiego, gorzowskiego muzyka i kompozytora, związanego z gorzowskim Jazz Clubem pod Filarami.
14 wrz
2022
Niebezpieczeństwa w lesie
Oprócz oczywistego zagrożenia pomylenia grzybów jadalnych z trującymi, warto mieć na uwadze również inne niebezpieczeństwa czyhające na nas w lesie, np. liczne zaginięcia grzybiarzy, kradzieże samochodów z parkingów leśnych, czy spotkanie z dzikimi zwierzętami, np. wilkami.
Choćby rosły tam najbardziej wystrzałowe okazy, darujmy sobie grzybobranie na poligonie wojskowym.
Pilnujmy dzieci w lesie. Nie tylko łatwo mogą się zgubić, ale maluchy bardzo chętnie wkładają kolorowe przedmioty do ust, a czerwień muchomora na pewno im się spodoba. Pamiętaj także, że dzieci poniżej 12 roku życia w ogóle nie powinny jeść grzybów;
Nie śmiećmy w lesie. Zróbmy to dla siebie, przecież będziemy chcieli tam wrócić na kolejne grzybobranie.