Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Jak smakuje gorzowska Wielkanoc? Ile mąki trzeba przygotować do upieczenia mazurka, a ile jajek ugotować do tradycyjnej świątecznej sałatki? O tym przekonamy się w najbliższy piątek, 22 marca na ryneczku przy ul. Jerzego. 

Tu, po raz kolejny, Gorzowski Rynek Hurtowy wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Miastem Gorzów zadbają o podniebienia gorzowian.

Mistrz Paweł Salamon razem ze swoimi uczniami przygotują trzy potrawy na wielkanocny stół. Wśród nich nie zabraknie tradycyjnego żuru, dwie pozostałe to niespodzianka. Wszystkie dania będą przygotowane z produktów, dostępnych u kupców na ryneczku. Współpraca GRH, „Gastronomika” i Miasta ma bowiem na celu promocję zdrowego żywienia oraz lokalnych producentów, dlatego od kilku lat świąteczne (przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) gotowanie  odbywa się właśnie na największym miejskim targowisku.

Przy okazji „świątecznego gotowania” młodzi kucharze wraz ze swoim mistrzem opowiedzą o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych. Na degustację zapraszamy od godziny 9.00. 

Gorzowskim Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych współpracują od ponad 4 lat, realizując akcje kulinarne na ryneczku przy ul. Jerzego oraz uczestnicząc w miejskich wydarzeniach kulturalno-rozrywkowych. Wszystko w trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian oraz promocję lokalnych producentów. W tym roku współpraca odbywa się pod hasłem „Rynek króluje”.

 

Galeria zdjęć