Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


11 kwi
2024

Prezes Zarządu GRH S.A. wiceprzewodniczącą Rady Stowarzyszenia Polskie Rynki Hurtowe

Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Polskie Rynki Hurtowe powołało Agata Dusińska Prezesa Zarządu GRH S.A. na wiceprzewodniczącą Rady Stowarzyszenia Polskie Rynki Hurtowe.

Serdecznie dziękuję za docenienie mojej pracy jako członka rady SPRH i powołanie na kolejną kadencję jako wiceprzewodniczącą. Przed nami kolejne lata dobrej współpracy! - powiedziała Agata Dusińska.

czytaj więcej


04 kwi
2024

Jak smakuje wolność - kulinarne święto w Gorzowie

Festiwal Polska od kuchni znów zawita do Gorzowa. Ubiegłoroczna edycja, zakończona największym niedzielnym obiadem, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców. Podobnie powinno być w tym roku. Właśnie poznaliśmy termin tegorocznego wydarzenia.

Festiwal Polska od kuchni w tym roku zawita do Gorzowa 2 czerwca. Razem z festiwalem pojawi się pyszne jedzenie, sławni kucharze, Festiwal szerzy dziedzictwo kulinarne, promuje zdrowy styl życia, ekologię oraz polską kulturę i tradycję.

Jest nam niezmiernie miło być gospodarzem festiwalu już po raz trzeci – poinformowała Agata Dusińska, prezes GRH.  Mieszkańców czeka wiele atrakcji, świetna zabawa, niezapomniane przeżycia i ciekawe nagrody, zapiszmy datę 2 czerwca w kalendarzach.

Ambasadorką tegorocznego festiwalu została Katarzyna Bosacka, współautorka programu "Wiem co jem". 

W tym roku Polska od kuchni rusza w trasę z Menu Wolności - ogólnopolską akcją społeczną, mającą na celu rozpropagowanie idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły Polsce wolność. 

Wspólnie przekonamy się, jak smakuje wolność. Pamiętajcie, że to właśnie przy stole i wspólnym posiłku następuje największa integracja – zapowiadają organizatorzy festiwalu.

czytaj więcej


22 mar
2024

Smaki Wielkanocy na ryneczku

Tradycyjny żurek i wegetariański pasztet w dwóch odmianach – takie dania degustowali klienci ryneczku przy Jerzego w ramach kolejnej kulinarnej akcji Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta Gorzów.

To była prawdziwa uczta. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz ze swoimi nauczycielami - szefem kuchni Pawłem Salamonem i Dawidem Tillmanem, przygotowali wielkanocny żurek. Dodatkowo, w tym roku po raz pierwszy, przygotowano dania wegetariańskie: pasztet z białej fasoli z dodatkiem warzyw. 

Kolejka do degustacji  potraw ustawiła się długo przed godziną 9.00, a wśród klientów był prezydent miasta Jacek Wójcicki, sam znany ze swojej kulinarnej pasji. Prezydent Gorzowa jest jednym ze stałych klientów ryneczku przy Jerzego przez cały rok, a wizytę przed Wielkanocą wykorzystał, by złożyć mieszkańcom życzenia.

- Święta to dobry czas na bycie razem, w gronie najbliższych. Życzę Państwu dobrego czasu, wytchnienia i zebrania sił oraz energii do działania na wiosnę, a przy okazji wszystkiego smacznego przy świątecznym stole – podkreślił prezydent Jacek Wójcicki.

Do życzeń dołączyła prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agata Dusińska, inicjatorka kulinarnych spotkań na ryneczku, które dzięki współpracy z gorzowskim „Gastronomikiem” i Miastem odbywają się już ponad 6 lat.

Z możliwości degustacji wielkanocnych dań skorzystało kilkaset osób. Dla klientów ryneczku przygotowano również niespodziankę - wielkanocną palmę. W sumie w ramach akcji „rozlano” ponad 100 litrów zupy, rozdano 200 pasztecików oraz 100 palm. Przy okazji świątecznego gotowania młodzi kucharze wraz ze swoimi mistrzami opowiedzieli o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych.  

Kolejne kulinarne spotkania w ramach współpracy GRH, „Gastronomika” i Miasta Gorzów zaplanowane są na wiosnę. W maju odbędą się kulinarne warsztaty, a w czerwcu kolejne wspólne gotowanie i degustacja letnich dań na ryneczku. O szczegółach będziemy informować bliżej terminów akcji. W tym roku współpraca odbywa się pod hasłem „Rynek króluje”. 

 

 

czytaj więcej


21 mar
2024

I znowu święta na ryneczku!

Jak smakuje gorzowska Wielkanoc? Ile mąki trzeba przygotować do upieczenia mazurka, a ile jajek ugotować do tradycyjnej świątecznej sałatki? O tym przekonamy się w najbliższy piątek, 22 marca na ryneczku przy ul. Jerzego. 

Tu, po raz kolejny, Gorzowski Rynek Hurtowy wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Miastem Gorzów zadbają o podniebienia gorzowian.

Mistrz Paweł Salamon razem ze swoimi uczniami przygotują trzy potrawy na wielkanocny stół. Wśród nich nie zabraknie tradycyjnego żuru, dwie pozostałe to niespodzianka. Wszystkie dania będą przygotowane z produktów, dostępnych u kupców na ryneczku. Współpraca GRH, „Gastronomika” i Miasta ma bowiem na celu promocję zdrowego żywienia oraz lokalnych producentów, dlatego od kilku lat świąteczne (przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) gotowanie  odbywa się właśnie na największym miejskim targowisku.

Przy okazji „świątecznego gotowania” młodzi kucharze wraz ze swoim mistrzem opowiedzą o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych. Na degustację zapraszamy od godziny 9.00. 

Gorzowskim Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych współpracują od ponad 4 lat, realizując akcje kulinarne na ryneczku przy ul. Jerzego oraz uczestnicząc w miejskich wydarzeniach kulturalno-rozrywkowych. Wszystko w trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian oraz promocję lokalnych producentów. W tym roku współpraca odbywa się pod hasłem „Rynek króluje”.

czytaj więcej