Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Znakomicie nadają się na rozmaite sałatki, surówki i dodatek do kanapek, ale są też podstawowym składnikiem wielu zup (przede wszystkim zupy pomidorowej), dań mięsnych (różne gatunki mięs przygotowywane z dodatkiem pomidorów), warzywnych (m.in. risotto warzywne, leczo z pomidorów i cukinii), sosów (m.in. sos do spaghetti), tart na ostro (np. tarty pomidorowo-ziołowej), musztardy oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Smak i aromat pomidorów są jeszcze bardziej wyraziste w przetworach, gdyż pomidory to idealne warzywa do przygotowywania ketchupu, soków, przecierów, marynat oraz warzyw w zalewach olejowych (np. pomidory w pikantnej oliwie). Co ciekawe, przetworzone pomidory stają się nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze, gdyż wzrasta w nich stężenie likopenu (znakomity, naturalny przeciwutleniacz). Zmniejsza się też ilość niektórych substancji (np. białek), odpowiadających za reakcje alergiczne, występujące u niektórych osób po spożyciu świeżych pomidorów.

Najbardziej znanym przetworem pomidorowym jest oczywiście ketchup, bez którego trudno wyobrazić wiele lubianych potraw (np. zapiekanek, parówek, grillowanego mięsa). Przepisów na ten specjał jest niezliczona ilość, ale zawsze ich podstawowym składnikiem są pomidory.

Poza ketchupem ważne miejsce wśród przetworów pomidorowych zajmują także przeciery i soki. Oba produkty najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania zup i sosów (m.in. zupa pomidorowa, sos do pizzy), ale mogą też być składnikiem zdrowych koktajli wielowarzywnych.

Pomidory można wykorzystywać jednak nie tylko do przygotowywania przetworów, ale też mrożonek i suszy. Mrożone pomidory nie będą wprawdzie przydatne do przyrządzenia sałatki, ale znakomicie sprawdzą się w sosach i zupach. Suszone pomidory to także doskonały dodatek do zup i sosów, ale mogą być też ciekawym składnikiem przetworów na bazie oliwy. Można wykorzystywać je także to przygotowywania past kanapkowych, sałatek czy humusu.