Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Sierpień to pora pomidorów. W pełnym słońcu dojrzewają, dzięki czemu stają się wyjątkowo smaczne.

Pomidory różnią się kształtem, wielkością, a przede wszystkim smakiem. A oto te, które najczęściej spotkasz na naszym ryneczku:

• Okrągłe gruntowe – najpopularniejszy gatunek. Zdecydowanie lepsze od cieplarnianych są te dojrzewające pod gołym niebem. Doskonale smakują po ugotowaniu jak i na surowo. Sprawdzą się na przetwory. Mają bardzo dużo soku.

• Malinowe – największe i najbardziej soczyste. Mięsiste o łagodnym, słodkim smaku.

• Karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu.

• Bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, mniej soczyste od innych pomidorów. W smaku przypominają pomidory malinowe, jednak są mniej aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.

• Koktajlowe – najmniejsze wśród pomidorów. Często wykorzystywane do sałatek lub dekoracji potraw. Występują czerwone, żółte lub pomarańczowe.