Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Sok jabłkowy z miętą

Zdrowy sok owocowy to doskonała alternatywa dla smakowej wody. Świeże jabłka należy przepuścić przez sokowirówkę, dodać do niego wyciśniętą cytrynę oraz świeże liście mięty. Napój w upalne dni warto podać z kostkami lodu.

Jabłka to owoce, które mają dobry wpływ na przemianę materii, dostarczają organizmowi niezbędnego błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witamin A, B i C, potasu, magnezu, żelaza oraz miedzi. W sezonie letnim jabłka są bardzo tanie, dlatego idealnie nadadzą się w dużych ilościach do przygotowania zdrowego napoju na lato.

Kompot z sezonowych owoców

Przygotowanie domowego kompotu zajmuje mało czasu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wybrane owoce należy obrać oraz oczyścić z pestek, wrzucić do garnka, zagotować, a następnie ostudzić.

Na kompot idealnie nadają się sezonowe owoce, których w czasie lata nie brakuje. Idealnie sprawdzi się rabarbar, śliwki, czereśnie, wiśnie, jabłka, truskawki czy gruszki. Jeśli kompot wyjdzie zbyt kwaśny, można go dosłodzić kilkoma łyżeczkami miodu lub zdrową alternatywą cukru – ksylitolem. Ostudzony kompot można podawać także z kostkami lodu i kawałkami ugotowanych owoców.

Mrożona herbata

Na mrożony napój idealnie sprawdzi się czarna lub zielona herbata z dodatkiem ulubionych owoców i lodu, jednak zdrowym pomysłem może być też wykorzystanie ziół. Herbaty ziołowe obniżają temperaturę organizmu oraz dostarczają mu wielu niezbędnych składników odżywczych. Do przygotowania mrożonej herbaty ziołowej można wykorzystać rumianek, melisę, koper włoski, lipę lub miętę.

Arbuzowa woda

Arbuz ma w sobie bardzo dużo wody, dlatego można go rozcieńczyć dopiero po wcześniejszym zmiksowaniu. W jego składzie znajduje się dużo witaminy C, potasu i minerałów o działaniu oczyszczającym.

Co ciekawe, arbuz jest także niskokaloryczny, dlatego idealnie sprawdzi się jako letnia przekąska. Miąższ z owocu należy wydrążyć i oczyścić z pestek. Całość miksuje się na gładką masę razem ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. Napój najlepiej smakuje z kilkoma kostkami lodu.

Lemoniada

Cytrusowy napój to sprawdzony sposób na orzeźwienie w upalne dni. Do przygotowania dzbanka lemoniady potrzeba dwie pomarańcze i jedną cytrynę. Owoce należy rozkroić na pół i wycisnąć z nich sok, na przykład za pomocą wyciskarki do cytrusów.

Sok wlewa się na dno, słodzi kilkoma łyżeczkami cukru lub miodu i zalewa wodą. Do środka można dodać kilka plastrów owoców oraz kostki lodu. Lemoniada smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy smak cytrusów połączy się z wodą. Do przygotowania lemoniady można wykorzystać także grejpfruty czy limonki.

Sok warzywny

Propozycja dla miłośników nieco bardziej wytrawnych smaków. Sok ze świeżo wyciśniętych warzyw dostarcza organizmowi minerałów oraz składników odżywczych. Do przygotowania soku potrzebna jest sokowirówka, która dokładnie oddzieli miąższ od napoju. Najsmaczniejsze soki owocowe przygotowuje się z marchewki, buraków, jarmużu, szpinaku i pomidorów. Sok można przyprawić curry, kolendrą, świeżą bazylią lub tymiankiem.