Międzynarodowy Dzień Owoców
1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. Jemy ich za mało i dlatego szczególnie dziś możemy pozwolić sobie na większą dawkę witamin.
Przeciętny Polak w 2020 r. zjadł blisko 3,9 kg owoców oraz ponad 7,7 kg warzyw. Co ciekawe, grupą, która kupiła najwięcej owoców i warzyw, są emeryci i renciści. W ich miesięcznej diecie było ponad 5 kg owoców i ponad 10 kg warzyw.
Jak wynika z badań Kantar, owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej.
Sezon na polskie owoce otwierają truskawki. Jak wynika z badań, truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy.
Prozdrowotna dieta pełna soczystych owoców to najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu. Do codziennego menu warto włączyć produkty bogate w błonnik. Jeśli nie wiemy, od czego zacząć dietę oczyszczającą, najlepiej zacząć od spożywania większej ilości warzyw i owoców.
Owoce stanowią doskonałą przekąskę i nieco osłodzą codzienną dietę. Wśród owoców, które zawierają składniki odżywcze o właściwościach antyoksydacyjnych, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia, wymienia się: jabłka, jagody, figi, winogrona, kiwi, mango, pomarańcze, maliny, truskawki i arbuz.