Znów gotowaliśmy dla naszych klientów
60 litrów zupy dyniowej i bagietki okraszone konfiturą z dyni z miodem rozdali w piątek wśród klientów ryneczku przy Jerzego kucharze i uczniowie z gorzowskiego "gastronomika".
Pokaz gotowania i degustację dla mieszkańców przygotowali Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych i Miasto Gorzów w ramach Festiwalu Dyni I Chryzantemy.
Wyjątkowej zupy i konfitury dyniowej próbował również prezydent miasta Jacek Wójcicki, który przyznał, że z dyni najbardziej lubi zarówno jeść, jak i gotować, właśnie zupę.
Na klientów, którzy odwiedzili targowisko GRH w ostatni piątek października, poza smaczną zupą, czekały i inne niespodzianki. Między innymi w zamian za dobrą odpowiedź o rodzaje dyń i nazwy potraw z tego warzywa otrzymywali w prezencie dynie lub donice z kolorową chryzantemą.
Wielkiemu gotowaniu z udziałem Kamila Tużnika, Bartosza Wicherka i Dawida Tullmanna oraz uczniów z "gastronomika" przyglądało się wieku gorzowian. Nie zabrakło pytań o ciekawe przepisy i rozmów o możliwościach kulinarnego przetworzenia tego popularnego jesienią warzywa.
Festiwal Dyni i Chryzantemy, który na ryneczku przy Jerzego odbył się po raz trzeci, ma na celu nie tylko promocję lokalnych producentów i handlowców, ale także przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
- Z roku na rok widzimy coraz większe zainteresowanie kupnem dyni na naszym ryneczku, za tym rośnie liczba dostawców. Także restauracje coraz częściej oferują potrawy z wykorzystaniem dyni. To dobrze, że wypracowała się już moda na spożywanie tego warzywa, na zdrową żywność – podkreśliła Agata Dusińska, prezes GRH.
Dyniowe gotowanie to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy - masło z renety lansberskiej oraz gorzowski barszcz wigilijny, który wspólne gotowali Paweł Salamon, Krzysztof Marciniak i Dawid Szkudlarek.
Miasto, GRH i „gastronomik” działają wspólnie po zawarciu we wrześniu 2020 porozumienia o współpracy, którego patronem jest prezydent miasta Jacek Wójcicki.