Zupa krem z dyni z oliwą koperkową i popcornem
Pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem warzyw okopowych, kurkumy i czosnku
Składniki:
800 g dyni
700 g marchew
50 g seler
50 g pietruszka korzeń
410 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
mały korzeń kurkumy
7 pomidor
0,5 l bulion
oliwa koperkowa
2 pęczki koperku
200 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
Dynie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa okopowe umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle. Dodajemy czosnek i dynię, wszystkie warzywa oraz kurkumę, podprawiamy solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 75 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do gotującego się wywaru. Zagotowany wywar blendujemy na jednolitą konsystencję.
Zagrzać oliwę ze szczyptą soli, koperek drobno posiekać, dodać do oliwy, ogrzewać na małym ogniu ok. 70 min. Miksujemy przez 5 min na małych obrotach, po czym zwiększamy moc i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji oliwy.