Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem warzyw okopowych, kurkumy i czosnku

Składniki:

800 g dyni

700 g marchew

50 g seler

50 g pietruszka korzeń

410 g masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

mały korzeń kurkumy

7 pomidor

0,5 l bulion

oliwa koperkowa

2 pęczki koperku

200 ml oliwy z oliwek

szczypta soli

Dynie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa okopowe umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle. Dodajemy czosnek i dynię, wszystkie warzywa oraz kurkumę, podprawiamy solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 75 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do gotującego się wywaru. Zagotowany wywar blendujemy na jednolitą konsystencję.

Zagrzać oliwę ze szczyptą soli, koperek drobno posiekać, dodać do oliwy, ogrzewać na małym ogniu ok. 70 min. Miksujemy przez 5 min na małych obrotach, po czym zwiększamy moc i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji oliwy.