Dzień Pizzy
Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada co roku 9 lutego. W tym roku jest szczególny, bo pandemiczny. Nie można (teoretycznie) iść do ulubionej pizzerii i zjeść jeszcze gorącej pizzy, z rozkosznie rozlewającym się po języku serem. Pozostaje zamawianie na wynos albo z dowozem. Ale i tak warto tego dnia, ale i każdego w lutym, wspomóc ulubioną knajpkę zamówieniami, by po epidemii móc dalej do niej chodzić.
Nie oznacza to jednak, że w domu nie można osiągnąć bardzo dobrych rezultatów i świętować Dnia Pizzy na swój własny sposób. Co więcej, przyrządzając danie samemu, możesz skomponować je z dowolnych składników, jedynie wzbogacając podstawowy przepis.
Przepis (dla 2 osób):
● 500 g mąki pszennej, najlepiej tej oznaczonej jako 00 (Farina),
● 325 ml wody,
● ok. 4 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych,
● ok. 25 ml oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia folii (opcjonalnie),
● 2–3 kulki mozzarelli,
● 15 g koncentratu pomidorowego,
● 400 g pomidorów z puszki (Pelatti),
● oregano do smaku (ok. 3 łyżek),
● sól i pieprz.
● świeża bazylia!
1. Mąkę, wodę, drożdże (jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób najpierw zaczyn!) i 2 łyżeczki oliwy (10 ml) zagnieć starannie wraz ze szczyptą soli, a następnie wyrabiaj, aż uzyskasz elastyczne, rozciągające się z łatwością ciasto. Kolejność dodawania składników do tego punktu jest następująca:
a) w naczyniu mieszasz samą mąkę z solą,
b) w odrębnym naczyniu rozpuszczasz drożdże w 325 ml wody,
c) odczekaj 10 minut,
d) wlej wodę z drożdżami do naczynia z mąką i mieszaj łyżką, następnie zacznij zagniatać ręką,
2. Przełóż ciasto do naczynia i przykryj natłuszczoną folią, po czym pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.
3. Na patelnię wlej resztę oliwy i starannie rozgrzej.
4. Podsmaż pomidory z puszki i koncentrat, dodaj do nich oregano, pieprz i sól oraz listki świeżej bazyli,
5. Pozostaw sos na patelni przez ok. pół godziny, cały czas podgrzewając go na małym ogniu, by zgęstniał.
6. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój na kawałki, np. w plastry.
7. Uformuj wyrośnięte ciasto w formę placka, a następnie posmaruj sosem i posyp mozzarellą.
8. Piecz w maksymalnej temperaturze, jaką może osiągnąć Twój piekarnik (do 4-5 minut).
9. Smacznego!