Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada co roku 9 lutego. W tym roku jest szczególny, bo pandemiczny. Nie można (teoretycznie) iść do ulubionej pizzerii i zjeść jeszcze gorącej pizzy, z rozkosznie rozlewającym się po języku serem. Pozostaje zamawianie na wynos albo z dowozem. Ale i tak warto tego dnia, ale i każdego w lutym, wspomóc ulubioną knajpkę zamówieniami, by po epidemii móc dalej do niej chodzić.

       Nie oznacza to jednak, że w domu nie można osiągnąć bardzo dobrych rezultatów i świętować Dnia Pizzy na swój własny sposób. Co więcej, przyrządzając danie samemu, możesz skomponować je z dowolnych składników, jedynie wzbogacając podstawowy przepis.

 

Przepis (dla 2 osób):

● 500 g mąki pszennej, najlepiej tej oznaczonej jako 00 (Farina),

● 325 ml wody,

● ok. 4 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych,

● ok. 25 ml oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia folii (opcjonalnie),

● 2–3 kulki mozzarelli,

● 15 g koncentratu pomidorowego,

● 400 g pomidorów z puszki (Pelatti),

● oregano do smaku (ok. 3 łyżek),

● sól i pieprz.

● świeża bazylia!

1. Mąkę, wodę, drożdże (jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób najpierw zaczyn!) i 2 łyżeczki oliwy (10 ml) zagnieć starannie wraz ze szczyptą soli, a następnie wyrabiaj, aż uzyskasz elastyczne, rozciągające się z łatwością ciasto. Kolejność dodawania składników do tego punktu jest następująca:

a) w naczyniu mieszasz samą mąkę z solą,

b) w odrębnym naczyniu rozpuszczasz drożdże w 325 ml wody,

c) odczekaj 10 minut,

d) wlej wodę z drożdżami do naczynia z mąką i mieszaj łyżką, następnie zacznij zagniatać ręką,

2. Przełóż ciasto do naczynia i przykryj natłuszczoną folią, po czym pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.

3. Na patelnię wlej resztę oliwy i starannie rozgrzej.

4. Podsmaż pomidory z puszki i koncentrat, dodaj do nich oregano, pieprz i sól oraz listki świeżej bazyli,

5. Pozostaw sos na patelni przez ok. pół godziny, cały czas podgrzewając go na małym ogniu, by zgęstniał.

6. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój na kawałki, np. w plastry.

7. Uformuj wyrośnięte ciasto w formę placka, a następnie posmaruj sosem i posyp mozzarellą.

8. Piecz w maksymalnej temperaturze, jaką może osiągnąć Twój piekarnik (do 4-5 minut).

9. Smacznego!