Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Pomidory - surowe czy gotowane?

Surowe warzywa i owoce są nieocenione dla dobrego samopoczucia i korzystnego wyglądu. Przykładem mogą być surowe pomidory, które zawierają duże ilości witaminy C – wzmacniającej odporność, witaminy z grupy B – korzystnie wpływających na układ nerwowy czy pierwiastki mineralne, jak na przykład potas – który dzięki swojemu działaniu, obniża ciśnienie krwi. Okazuje się jednak, że gotowanie warzyw i owoców nie zawsze wpływa na pogorszenie ich walorów smakowych i właściwości odżywczych. Wspomniane już pomidory dzięki gotowaniu zyskują zdecydowany wzrost zawartości likopenu – związku z grupy karotenoidów, który poprzez właściwości antyutleniacza, może mieć wpływ na zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Likopen, zmieniając w wysokiej temperaturze swoją budowę, staje się lepiej przyswajalny przez organizm człowieka. W połączeniu z oliwą, jego wartość odżywcza wzrasta jeszcze bardziej.

Procesy przetwórcze pomidorów, takie jak produkcja koncentratów, przecierów, soków, sosów, keczupu, a ostatnio coraz popularniejsze mrożenie, nie tylko nie powodują strat likopenu, ale nawet podwyższają jego zawartość i podnoszą ogólną przyswajalność. Dzięki tym procesom produkty pomidorowe są dostępne przez cały rok, stanowiąc najważniejsze źródło likopenu w naszej diecie. Owoce pomidora, a zwłaszcza przetwory z nich uzyskane chronią przed niektórymi nowotworami. Polecana dawka likopenu wynosi 5 miligramów. Ilość taka znajduje się w dwóch, trzech pomidorach.* 

W związku z tym pomidory powinny często występować w naszej diecie. Wielkimi krokami zbliża się jednak jesień i na straganach coraz mniej będzie świeżych warzyw i owoców. Warto zatem zatrzymać ich smak oraz wartości odżywcze na dłużej. Możemy zrobić to na różne sposoby, na przykład poprzez mrożenie lub wekowanie. Oto kilka pomysłów, jak przygotować pomidorowe zapasy na chłodne dni!

Mrożenie pomidorów

1. Dokładnie myjemy dojrzałe pomidory, jeśli mają szypułki – usuwamy je. 
2. Wycieramy pomidory tak, żeby były idealnie suche. 
3. Przygotowujemy woreczki przeznaczone do mrożenia (nie mogą pękać w niskiej temperaturze i muszą być szczelne).
4. Całe lub pokrojone w kostkę pomidory umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażalnika.
5. Nie rozmrażamy ich przed gotowaniem, lecz zamrożone wrzucamy do wrzątku.

Przecier pomidorowy

1. Z dojrzałych pomidorów zdejmujemy skórkę (można to zrobić w łatwy sposób poprzez zalanie ich wrzątkiem, a potem szybkie zanurzenie w zimnej wodzie). 
2. Kroimy pomidory w kostkę i przeciskamy przez durszlak – najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. 
3. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakrywała pomidory.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem, do smaku.
5. Gotujemy doprowadzając do wrzenia, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. 
6. Ciepły jeszcze przecier przeciskamy raz jeszcze przez mniejsze sitko.
7. Następnie przekładamy go do słoików (wyparzonych i suchych), pomagając sobie lejkiem.
8. Napełnione i szczelnie zamknięte słoiki wkładamy do garnka z ciepłą wodą i doprowadzamy do wrzenia. 
9. Od momentu zagotowania pasteryzujemy jeszcze 30-45 minut. 
10. Po upływie tego czasu słoiki wyjmujemy z garnka i ustawiamy dnem do góry.
11. Czekamy, aż ostygną.

Suszone pomidory

Składniki :
1.5 kg niedużych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczki suszonej bazylii

1. Pomidory przekrawamy na połowę i wyjmujemy szypułki.
2. Łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.
3. Tak przygotowane pomidory mieszamy w misce ze wszystkimi składnikami. 
4. Rozgrzewamy piekarnik do 130°C.
5. Pomidory rozkładamy na siatce i około 6 godzin suszymy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika.
6. Tak przygotowane pomidory możemy przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach przez 2 miesiące w lodówce lub przez 6 miesięcy w zamrażalniku.


Smacznego!

 

(źródło: www.poranapomidora.com)