Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Wirus H5N8, który wykryto w stadach drobiu hodowlanego na terenie województwa lubelskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego, jest wysoce zjadliwy dla drobiu. Ryzyko zakażenia się człowieka tym wirusem praktycznie nie istnieje.

Należy jednak pamiętać, że wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy. Dlatego też należy przestrzegać poniższych zaleceń, aby mieć pewność uniknięcia ryzyka zakażenia wirusem grypy ptaków:

- stosuj się do zaleceń wydawanych lokalnie przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcję Sanitarną,

- unikaj miejsc bytowania dzikiego ptactwa oraz ferm drobiu,

- nie dotykaj bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub wyglądających na chore ptaków,

- dokładnie myj ręce po każdorazowym kontakcie z jakimkolwiek ptactwem,

- spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja, które były poddane obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 70˚C,

- dokładnie myj wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (talerze, noże, deski),

- pamiętaj, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,

- nie dopuszczaj do kontaktu surowego mięsa drobiowego z innymi produktami żywnościowymi.