Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Przedstawiamy przepis na Barszcz po gorzowsku autorstwa Pawła Salamona.

Pamiętaj, barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj – przypomina kucharski mistrz.

Zakwas

2 kg buraków

1 mała główka czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

1 łyżka soli

majeranek

woda

Barszcz

2.5 l wody lub wywaru wegańskiego

2 szt. renety landsberskiej

4 ząbki czosnek

1 korzeń pietruszki

2 marchewki

1/2 małego selera

1 cebula lub mały por

20 g suszonych grzybów

2 kg buraków

1 l przygotowanego wcześniej zakwasu

majeranek

1 liść laurowy

ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

Metoda przygotowania:

Po pierwsze... Z jak zakwas; buraki obierz i postaraj się cienko je pokroić lub zetrzyj na plasterki na tarce. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy buraki włóż ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej). Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach. Nie zaglądaj w tym czasie do niego:)

Drugi etap... po kilku dniach... B jak barszcz; grzyby suszone zalej 300 ml wody, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, możesz lekko zarumienić. Renetę obierz i wytnij gniazda nasienne, podziel na małe kawałki. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na ok 2 h. W tym czasie przynosimy zakwas i możemy przecedzić.

Do warzyw, buraków i jabłka wlewamy gorący wywar grzybowy oraz przegotowaną gorącą wodę, całość gotuj na małym ogniu ok 40 minut.

Do garnka wlej zakwas do smaku. Dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Z kulinarnymi pozdrowieniami

Paweł Salamon