Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Czerwone buraki, jabłka, czosnek i świeży majeranek to główne składniki „barszczu po gorzowsku”, który w piątkowy poranek na ryneczku GRH przy Jerzego gotowali Paweł Salamon i Krzysztof Marciniak - szefowie kuchni, restauratorzy i nauczyciele w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Przyrządzanie barszczu rozpoczęło się przed godziną 9.00. Obaj panowie przystąpili do obierania i krojenia buraków oraz jabłek, następnie do zupy trafiła spora ilość czosnku i przypraw. To w połączeniu miało zagwarantować niepowtarzalny, gorzowski smak barszczu. Samo gotowanie trwało nieco ponad godzinę. W tym czasie mistrzowie byli do dyspozycji mieszkańców. Zarówno Paweł Salamon, jak i Krzysztof Marciniak, odpowiadali na pytania o sposób przygotowania innych wigilijnych potraw.

Degustacja barszczu cieszyła się ogromną popularnością. Po kubeczek czerwonej zupy „po gorzowsku” ustawiła się długa kolejka osób robiących zakupy na ryneczku. Do każdej porcji barszczu przygotowany był krokiet, zrobiony w ramach warsztatów zawodowych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Przepis na barszcz po gorzowsku tutaj.

Przy okazji wspólnego świątecznego gotowania miała miejsce premiera Gorzowskiego Słoika Jabłkowego. Przy stoiku kulinarnym można było zabrać do domu słoiczek z gorzowskim przysmakiem z renety landsberskiej, w zamian za przyniesioną na miejskie stoisko promocyjne, własnoręcznie wykonaną kartkę świąteczną.