Zapraszamy na barszcz
W piątek na ryneczku przy ulicy Jerzego, pod okiem mistrza kucharskiego Pawła Salamona, będziemy gotować wigilijny barszcz po gorzowsku.
Początek o godzinie 9.00, degustację przewidziano około godziny 11.00. Od dziewiątej będzie można też zabrać do domu, z wyjątkowym masłem z renety w środku, Gorzowski Słoik Jabłkowy.
W trakcie gotowania będzie można skonsultować się z kucharskim mistrzem w sprawach dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw.
By otrzymać słoiczek jabłkowego masła, należy przynieść na stoisko promocyjne Urzędu Miasta własnoręcznie wykonaną kartkę świąteczną lub przepis na barszcz.
Masło, które znalazło się w Gorzowskim Słoiku Jabłkowym, zostało przygotowane według receptury zaproponowanej w konkursie i zmodyfikowanej na potrzeby masowej produkcji przysmaku.
Głównym składnikiem są jabłka - renety, stąd masło nadaje się do potraw wytrawnych - mięsnych i słodkich, idealne do szarlotki, naleśników i jako dodatek do maślanych bułek i rogali.
Wyprodukowane przez lokalnego producenta słoiki z masłem jabłkowym będą wręczane w najbliższym czasie gościom i turystom w Gorzowie jako miejski upominek. Kolejnym krokiem będzie wprowadzenie Gorzowskiego Słoika Jabłkowego do sprzedaży.