Gorzowskim przysmakiem zostało masło jabłkowe
W piątek na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis – na masło jabłkowe - przygotowała Ewa Pietrzak, do której trafi ufundowana przez nas nagroda - szybkowar.
Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali blisko 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie zostały ocenione przez mistrzów sztuki kulinarnej - ambasadorów miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawida Szkudlarka, Pawła Salamona i Łukasza Konika. Wybrali trzy najlepsze i przygotowali podczas wspólnego gotowania w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy.
Konkurs Gorzowski słoik jabłkowy dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy przyznawali za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej. W sprawie rodzaju i smaku potrawy, zgodnie z regulaminem, była dowolność. Najważniejszym warunkiem była konieczność wykorzystania jabłek w procesie jej przygotowania.
Konkurs, zorganizowany przez Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych, to próba znalezienia gorzowskiego produktu regionalnego w oparciu o jabłko - renetę landsberską, odmianę wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Landsbergu. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być świetnym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.
Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.
Zwycięski przepis na masło jabłkowe tutaj.